Za projekte u Medveđi, Lebanu i Bojniku 29,1 milion dinara

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je iz Budžetskog fonda za lokalne samouprave opredelilo 29,1 milion dinara za realizaciju projekata u tri opštine Jablaničkog upravnog okruga.

Ministarka Marija Obradović je tim povodom potpisala Ugovor o korišćenju sredstava iz Budžetskog fonda za program lokalne samouprave – podrška razvoju i funkcionisanju sistema lokalne samouprave sa predsednikom Opštine Medveđa Nebojšom Arsićem.

Obradović je precizirala da su gradovi i opštine ove godine za sredstva iz Budžetskog fonda konkurisali sa 225 projekata u vrednosti od 2,2 milijarde dinara.

Vrednost tog fonda za ovu godinu je 460 miliona dinara, a novac je dodeljen za projekte u 54 jedinice lokalne samouprave u Srbiji. Medveđa je konkurisala po dva cilja, a to su infrastrukturni projekti i projekti zaštite od elementarnih nepogoda, čija je ukupna vrednost približno 13,5 miliona dinara, objasnila je ona.

Prema njenim rečima, ovim projektima će se obaviti rekonstrukcija PU „Mladost“, kao i očistiti rečna korita i sanirati putna mreža oštećena usled elementarnih nepogoda.

Ministarka je navela da se Medveđa često spominje u Vladi Srbije kao jedna od najaktivnijih opština, koja traži sredstva za svoje projekte kako bi popravila funkcionisanje lokalne samouprave.

Za građane je važno da znaju da je njihovo rukovodstvo prepoznato u Beogradu kao neko ko je aktivan i da ovaj deo centralne Srbije nije zanemaren od strane Vlade. Sprovođenje politike ravnomernog razvoja cele zemlje, a posebno ulaganje u opštine poput Medveđe, jeste suština naše politike i svega što radimo, poručila je Obradović.

Ona je ponovila da je prioritet Vlade vakcinacija stanovništva starijeg od 60 godina, u čemu je Medveđa dobar primer sa 32 odsto vakcinisanih građana u ovoj starosnoj kategoriji.

U skladu sa tim, ministarka je pozvala sve koji su se vakcinisali da podstiču i mlađe ljude da se vakcinišu jer je to jedini način za borbu protiv COVID-19.

Obradović je ocenila da prijava preko Portala eUprave mora biti bolja, i najavila da će se za vikend na teritoriji čitave zemlje otvoriti punktovi za vakcinaciju bez zakazanog termina vakcinom „Astra Zeneka“.

Vakcine će biti dostavljene u sve gradove i opštine koji iskažu interesovanje, naglasila je ona i još jednom pozvala građane da iskoriste mogućnost vakcinacije bez zakazanog termina.

Ministarka je zajedno sa rukovodstvom Opštine Medveđa obišla rečno korito u Sijarinskoj Banji i PU „Mladost“, za koje su namenjena sredstva iz Budžetskog fonda, kao i vakcinalni punkt u Domu zdravlja Medveđa.

Nakon Medveđe, Obradović će potpisati pomenute ugovore i sa čelnicima opština Lebane i Bojnik – Ivanom Bogdanovićem i Nebojšom Nenadovićem, nakon čega će obići ove opštinske uprave i punktove za imunizaciju pri domovima zdravlja.

Opština Lebane je na konkursu dobila sredstva u iznosu od 12,7 miliona dinara za infrastrukturne projekte i manifestacije, a Opština Bojnik 2,9 miliona dinara za projekat uvođenja eUprave.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*