Za sada nema obolelih od virusa Zapadnog Nila u Srbiji, kako se zaštititi

Kao da nam korona nije dovoljna već se pojavio tj. vratio i virus Zapadnog Nila koji prenose inficirani komarci. Zaraženi komarci otkriveni su u Beogradu, ali do sada nema obolelih građana, potvrdila je za RTS Violeta Rakić, epidemiolog, Instituta za javno zdravlje “ Milan Jovanović Batut“.

Prim. dr Violeta Rakić, epidemiolog, Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“ rekla je za RTS da do ovog trenutka nije registrovano da je neko oboleo od virusa Zapadnog Nila, koji je juče registovan kod zaraženih komaraca.

„Najčešće se oboljenja od ovog virusa registruju u drugoj polovini jula i u avgustu“, rekla je Rakićeva i dodala da je ovo jedan od načina da se skrene pažnja građanima kako da se zaštite.

Prema njenim rečima, mere zaštite su opštepoznate.

„Izbegavanje svih područja gde je aktivnost komaraca pojačana, šume, reke, močvare, pogotovo uveče i u zoru. Potrebno je koristiti širu odeću, a da na otkrivenim delovima tela koristimo zaštitu u vidu krema“, navela je Rakićeva.

Navela je da oboljenje protiče kod velikog broja ljudi bez simptoma i to u 80 odsto slučajeva, međutim kod 20 odsto mogu da se pojave simptomi u vidu temperature, umora, zamora, osipa.

„U manje od jedan odsto mogu da se pojave ozbiljni simptomi bolesti poput meningitisa encefalitisa, naglog gubitka svesti, koma, i to su stanja koja zahtevaju hospitalizaciju“, istakla je epidemiološkinja.

Napominje da je od 2012. do do 2020. godine registrovano više od 1000 slučajeva, kao i da 2020. nije bilo registrovanih slučajeva, kao ni ove godine do ovog trenutka.

Ako građani primete veliki broj komaraca mogu da prijave Gradskoj čistoći.

 

 

IZVOR:RTS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*