Zaev: Problem sa Bugarskom je smešan

Bugarska je izmislila ovaj smešan, nepostojeći problem, rekao je makedonski premijer Zoran Zaev u Atini, gde je zatražio pomoć Grčke kako bi Skoplje što pre počelo pregovore sa Evropskom unijom.

Makedonski premijer Zoran Zaev je višemesečno odlaganje početka pregovora sa Evropskom unijom zbog protivljenja Bugarske nazvao „smešnim i izmišljenim problemom“, tražeći istovremeno pomoć Atine kako bi se ovaj proces pokrenuo sa mrtve tačke.

„Prijatenji smo sa svima. Bugarska je ovaj problem izmislila. ČAk, sada ne mogu ni da vam objasnim u čemu je problem, jer je smešan – nepostojeći“, rekao je Zaev u Atini.

Početak pregovora Severne Makedonije sa EU „zaglavio“ se poočetkom godine, pošto je Bugarska zatražila da se prethodno reše pitanja vezanaa za identitet Makedonaca i nekolicine nacionalnih junaka, poput Goce Delčeva.

Istovremeno, izvestan broj diplomata u EU smatra da početak pregovora Severne Makedonije i Albanije sa Briselom treba razdvojiti, jer je teško predviseti kada će Skoplje i Sofije rešiti otvorena pitanja.

Šta želi Sofija?

Bugarska i Makedonija su 2017. godine potpisale Ugovor o prijateljstvu, dobrosusedskim odnosima i saradnji, koji Skoplje smatra jedinim preduslovom za početak pregovora sa EU.

Vlasti u Sofiji pak smatraju da je pre početka pregovora potrebno rešiti pitanja koja se odnose na makedonski nacionalni identitet, odnosno pitanje jezika i identiteta nacionalnih heroja, među kojima je Goce Delčev.

Suštinski, Sofija nastoji da zaustavi zahteve da se Makedoncima u Bugarskoj prizna status nacionalne manjine, što će, kako tvrdi Zaharijeva, biti rešeno kada Skoplje prizna da makedonski jezik i identitet imaju bugarske korene.

Bugarska je jedina zemlja koja blokira potpisivanje sporazuma o upravljanju granicama između Severne Makedonije i Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu.

Sofija insistira da se makedonski jezik, nadalje, zove zvanični jezik Republike Severne Makedonije ili u određenim slučajevima fusnota uz objašnjenje: „Prema Ustavu Republike Severne Makedonije“.

Bugarska navodi i da je „makedonski jezik nastao 1944. godine“, te da može da se računa jedino kao „pisana regionalna forma bugarskog jezika“.

 

 

IZVOR:RTS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*