Zaev u Beogradu

Srbija i Makedonija su zemlje koje mnogo više stvari povezuje nego što ih deli. Tradicionalno naši narodi i države imaju dobre odnose. Bilo je povremeno negativnih epizoda, ponekada jedni drugima imamo ponešto da prebacimo – ali u osnovi smo na pozitivan način upućeni.

U prethodnih godinu dana imali smo negativnu fazu u međusobnim odnosima. Makedonska unutrašnja previranja prelila su se i na regionalne odnose. Pogotovo što su se u sve umešale velike sile ali i albanski faktor koji koristi svaku priliku za nametanje svojih velikodržavnih ideja. Žrtva tok opšteg geopolitičkog i političkog vira bili su srpsko-makedonski odnosi.

Nepotrebno, po principu reakcije i akcije, oni su se užarili. Svakako je Beograd najmanje kriv za to ali verovatno ni Skoplje nije imalo zle namere. Reč po reč, potez po potez – stigli smo do ozbiljnog pogoršanja odnosa koje se podudarilo sa promenom vlasti u Skoplju. Međutim, nije interes ni Srbije ni Makedonije da tako ostane.

Tako nešto ne želi ni Brisel a Srbija i Makedonija kao strateški cilj imaju ulazak u EU. Stoga su regionalni odnosi bitni i u tom smislu a ne samo bilateralno. Ali svakako poslednje je ipak najbitnije. Sa EU ili bez nje, bićemo susedi i važno je da dobro sarađujemo. Zato je jako važna poseta novog makedonskog lidera Beogradu.

Zoran Zaev je došao u Beograd sa pozitivnom energijom a tako je i dočekan od srpskih domaćina. Makedonska delegacija je imala brojne susrete sa srpskim zvaničnicima. Najvažniji je bio onaj između srpskog predsednika Aleksandra Vučića i Zaeva. Prvak Srbije je nesumnjivo lider sa najvećim regionalnim kredibilitetom i lično i kao šef najveće države, a Zaev je trenutno favorit zapada na našim prostorima.

Posle tih razgovora sa obe strane poručeno je da Srbija i Makedonija imaju partnerske odnose igaje uzajamno razumevanje. I nije se samo ostalo na lepim rečima već se krenulo u pravcu realizacije novih aranžmana koje treba da doprinesu bržem razvoju obe zemlje i unapređenju njihove stabilnosti.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*