Zagađivači godine: SO Prijepolje, Ziđin i veterinarska inspekcija

SREMSKI KARLOVCI: „Crni list“ za zagađivača ove godine pripao je Skupštini opštine Prijepolje, kineskoj kompaniji Ziđin i Republičkoj veterinarskoj inspekciji u okviru najveće, najstarije i najpoznatije ekološke akcije u Srbiji, koju organizuje Radio Beograd 2 i Pokret gorana Vojvodine.
automobili zagadjenje pix
Foto: pixabay.com

Zeleni list na svečanosti u Sremskim Karlovicima povodom dodele priznanja u okviru akcije „Tražimo zagađivača godine i zaštinika životne sredine“ dobilo je deset pojedinaca, organizacija i institucije iz cele Srbije za aktivnosti u oblasti ocuvanja životne sredine.

Skupšitna opštine Prijepolje „Crni list“ je dobila zbog nesanitarnih, divljih deponija koje zagađuju životnu sredinu, kompanija Ziđin zbog nedovoljnog ulaganja u smanjenje zagađenja u Boru, a Republička veterinarska inspekcija zbog nerešavanja problema divljih deponija životinjskog otpada.

Priznanje „Zeleni list“ za aktivnosti u oblasti očuvanja životne sredine u ovoj godini dobili su Udruženje Stop Kafileriji, Eko staraža, Podrinjski antikorupcijski tim, Inicijativa Pravo na vodu, Evo-Pančevački rit, Ekomar, Balkan Green Energy News, Marka žvaka, kao i Dragana Arsić, Ramo Taksirović, Nebojša Bata Joksić.

Specijalno priznanje ove godinine dobili su ambasada kraljivine Švedske za spovođenje reformi u životnoj sredini i Miodrag Obradović za pionirski poduhvat u pošumljavanju goleti na Pešterskoj visoravni.

Žiri Radio Beograda 2 i Pokreta gorana Vojvodine odlučili su da izrazi posebnu zahvalnost ambasadi Velike Britanije za akciju sadnje 189 stabala na obali Save kod Beogradskog sajma i kompaniju „Sberbank Srbija“ za ekološki projekat „Sberzeleno – jedan imejl = jedno drvo“.

Žiri je, takođe, odlučio da posebno pohvali Sašu Bjelica iz Priboja, osnivaca fejsbuk stranice „VoLim ne dam Lim“, za alarmiranje javnosti o problemu plutajuće deponije na Potpeckom jezeru.

Akciju su, inače, pre 38 godina pokrenuli Ekološki magazin „Čekajući vetar“ Radio Beograda 2 i Društvo za čistoću vazduha Srbije.

Cilj je unapređenje zaštite i očuvanja životne sredine kroz nagradivanje pojedinaca i organizacija koje najviše brinu ili, s druge strane, najviše zagađuju životnu sredinu.

Na početku svečanosti se prisutnima obratio šef Misije Saveta Evrope u Beogradu Tobias Flesenkemper.

U akciji su i ove godine, kao predlagači, učestvovali pojedinci, organizacije i institucije iz cele Srbije. Svojim predlozima, u akciji učestvuje i veliki novinarski žiri, sastavljen od novinara ekoloških rubrika štampanih, elektronskih i internet medija iz cele Srbije. Nakon svih prispelih predloga žiri je doneo odluku o dobitnicima ovogodišnjih priznanja.

 

 

IZVOR:DNEVNIK

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*