Zaharova: Svi odgovorni za zločine OVK moraju biti kažnjeni bez obzira na funkciju u Prištini

Portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da sva lica koja su odgovorna za zločine Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) moraju biti surovo kažnjena, nezavisno od toga da li i koje funkcije trenutno obavljaju u Prištini, objavio je Sputnjik.

Marija Zaharova Foto: EPA/MAXIM SHIPENKOV

Rusija smatra da je već odavno nastupilo vreme da Specijalni sud za ratne zločine OVK iznese konkretne optužbe, ukazala je Zaharova, budući da je to telo osnovano još 2017. godine pod okriljem Evropske unije, sa ciljem da se kazne svi odgovorni za kidnapovanje i nezakonitu trgovinu ljudskim organima.

Ona je podsetila i da je kao „impuls“ za stvaranje Specijalnog suda za zločine OVK poslužio izveštaj Dika Martija o trgovini ljudskim organima srpskog stanovništva na teritoriji Kosova, koji je predstavljen javnosti 2010. godine.

Tema nelegalne trgovine ljudskim organima mora da ostane predmet konstantne pažnje svetske javnosti. Trenutno o koncu visi reputacija međunarodnog pravosuđa i EU kao garanta da će Sud ispuniti svoje obaveze, rekla je Zaharova na redovnom brifingu u Moskvi.

Sputnjik podseća da je tužilac Specijalnog suda za zločine OVK obavestio predsednika tog suda da je spreman da podigne optužnice. Tada je iz Specijalnog suda saopšteno da će sadržaj optužnica ostati poverljiv sve do trenutka dok ih ne potvrdi sudija za prethodni postupak.

IZVOR:DANAS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*