Zahvalnost Iranu na principijelnom stavu o Kosovu

Ministar za brigu o porodici i demografiju u Vladi Republike Srbije Radomir Dmitrović primio je danas ambasadora Islamske Republike Iran u Srbiji Rašida Hasana Pura Baeia, iskazavši mu zahvalnost na principijelnom stavu te zemlje po pitanju nepriznavanja takozvane države Kosovo.

Dmitrović je rekao da je Srbija svesna položaja Irana i da izuzetno ceni doslednost te zemlje po pitanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše zemlje, dodajući da se Iran u tom pogledu nije, kao neki, rukovodio verskim uverenjem, već poštovanjem međunarodnog prava.

Ministar se dotakao i problema zaštite naše kulturne baštine na Kosovu i Metohiji, verujući da Srbija, kako je rekao, može da računa na razumevanje jedne od najstarijih kultura na svetu, kakvu baštini Iran.

Baei je istakao da Iran, uprkos optužbama i sankcijama, dosledno ostaje pri stavu da samostalno donosi odluke po pitanju spoljne politike.

Takvu politiku, dodao je ambasador, nastaviće i novo rukovodstvo ove države, u kojoj su nedavno sprovedeni izbori i kojoj predstoji inauguracija predsednika i formiranje nove vlade.

Poziv za posetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kako je rekao, otvoren je duže vreme.

Deo razgovora odnosio se na demografiju i položaj žena u Iranu i Srbiji, a ambasador Baei je predložio potpisivanje memoranduma o saradnji s Ministarstvom za brigu o porodici i demografiju.

Prema njegovim rečima, kada je natalitet u pitanju, Iran beleži pad u odnosu na raniji period.

Stopa od 2,1 i 2,3 obezbeđuje nivo proste reprodukcije, ali ova država, po njegovim rečima, primenjuje stimulativne mere i mnogo polaže na položaj žena.

Kao primer, ambasador Irana naveo je podatak da, čak i u Iranu, 63 odsto studenata čine žene.

Iran je spreman da razvija odnose sa Srbijom na svim poljima, posebno u poljoprivredi, rekao je on i istakao da čak 17 odsto semena ta zemlja uvozi iz Srbije.

Zahvalnost Iranu na principijelnom stavu o Kosovu

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*