Zakon o jednakim platama za muškarce i žene na Islandu

Island je, usvajanjem novog zakona u parlamentu u kojem 50 odsto poslanika čine žene, postao prva država na svetu u kojoj muškarci i žene moraju da budu jednako plaćeni.

Prema novom zakonu, kompanije i vladine institucije koje imaju više od 25 zaposlenih moraće da sprovode politiku jednakog isplaćivanja radnika, a one organizacije kod kojih se ustanove nepravilnosti, moraće da plate kaznu, prenosi 021.rs.

Dagni Osk Aradotir Pind, članica odbora lokalne organizacije koja se bori za ženska prava, rekla je za „Al Džaziru“ da je reč o mehanizmu kojim žele da osiguraju da žene i muškarci budu jednako plaćeni.

Navodi se da je ona dodala da su na Islandu, kao i u brojnim drugim državama, godinama postojali zakoni koji su nalagali da muškarci i žene budu plaćeni jednako, ali da je i dalje postojala nesrazmera u njihovim platama.

Međutim, novim zakonom koji je stupio na snagu 1. januara 2018. godine, nejednake plate postaju protivzakonite. Zakon je podržala i vladajuća koalicija, sačinjena od stranaka desnog centra, kao i opozicija.

Navodi se da je, prema podacima Svetskog ekonomskog foruma, Island već devet godina zaredom prva zemlja na lestvici zemalja po jednakosti polova.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*