Zakonima pobediti predrasude prema romskoj zajednici

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Republike Srbije Gordana Čomić izjavila je danas da ovo ministarstvo radi na tome da se što više Roma odazove narednom popisu stanovništva i slobodno iskaže svoj identitet.

FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ nr

Čomić je na skupu u Narodnoj skupštini Srbije, povodom obeležavanja Međunarodnog dana Roma, istakla da oni mogu slobodno da iskažu svoje etničko i nacionalno poreklo i svoj identitet, što je svakom pojedincu važno.

Ona je najavila da resorno ministarstvo priprema društveni dijalog o problemu o kome se mnogo manje govori, a to je da Romi žive u proseku 17 godina kraće nego ostali građani.

Došlo je vreme da se priča o životnom veku Roma, kao što je sada došlo vreme da se priča o njihovoj vakcinaciji ili nekim drugim stvarima, podvukla je ministarka.

Srbija će zakonima pobediti na predrasudama zasnovan odnos prema romskoj zajednici, poručila je Čomić i upozorila na to da u Srbiji i dalje kod većine postoji navika da Rome mogu prezirati i tretirati ih kao manje vredne.

Osnov takve volje je rasizam, odnosno stav da je neko manje vredan ako je drugačiji i tu je na raspolaganju za izlive mržnje, rasizma, netrpeljivosti, ukazala je ministarka.

Prema njenim rečima, želimo da zakoni budu primenjeni i da zabranimo ponašanje zasnovano na predrasudama, što je jedini cilj zakonodavstva.

Ona je izrazila uverenje da će lične priče Roma, koje će prikupiti Ministarstvo, pomoći u popravljanju položaja te manjine, ocenivši da bi poboljšanju položaja Roma trebalo da doprinese i popis, koji će najverovatnije biti u oktobru naredne godine.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*