Zaplenjen najveći dron narko-mafije

Španska i francuska policija uhapsile četvoro osumnjičenih za šverc droge iz Maroka u Španiju

Ova bespilotna letelica mogla je da preveze do 150 kilograma droge (Foto: Policija Španije)

Španska policija zaplenila je ogroman dron, do sada najveći upotrebljavan za krijumčarenje droge u Evropi, a sličan primer teško je naći i u svetu. Reč je bespilotnoj letelici francuske bande koja se bavila ilegalnom trgovinom narkoticima „uvezenim” iz Maroka u Španiju, preko šireg područja Gibraltarskog moreuza.

U zajedničkoj akciji francuske i španske policije, koja je usledila nakon višemesečnog operativnog rada, osim drona zaplenjena je i veća količina droge, a četiri osobe su uhapšene – tri u Francuskoj i jedna u Španiji.

Podzemlje je i do sada koristilo male dronove, ali ovaj je takvih dimenzija da je ozbiljno ugrožavao vazdušni saobraćaj. Raspon krila mu je oko četiri i po metra a nosivost mu je čak 150 kilograma tereta, u ovom slučaju droge. Dostiže brzinu od oko 170 kilometara na čas i visinu leta do 2.000 metara. U vazduhu se mogao zadržati čak sedam sati.

Kako navodi španski list „Pais”, dron je mogao da leti automatski, menjajući pravac na određenim tačkama leta, ali se ovom bespilotnom letelicom moglo upravljati i ručno, komandama zadatim sa zemlje. Dron je leteo na manjim visinama da bi se izbeglo otkrivanje, ali i uštedelo gorivo. Ovoj letelici ne treba pista, predviđeno je da poleće i sleće vertikalno.

Za poletanje i sletanje koristi četiri elektromotora s propelerima, dok je peti motor s unutrašnjim sagorevanjem, koristi benzin i on je pokretao potisni propeler za horizontalni let. U nosu vazduhoplova, gde su obično kamere, nalazi se prazan prostor za teret.

Međutim, francuska banda krijumčara nije baš bila vešta u upravljanju dronom i skrivanju njegove upotrebe. Policijski operativni podaci o upotrebi bespilotne letelice za krijumčarenje droge potvrđeni su kad je radarom otkriven sumnjiv leteći objekat, a i elektronsko izviđanje je otkrilo upotrebu drona prilikom izdavanja komandi sa zemlje.

Utvrđeno je da je ova letelica proizvedena u Kini, a pretpostavlja se da je za nju plaćeno do 150.000 evra, a možda i znatno manje.

Ova policijska akcija izvedena je na području Malage, gde je grupa osumnjičenih želela da duž Kosta del Sol uspostavi svoje pozicije za šverc droge iz Afrike, letovima drona preko užeg dela Sredozemnog mora. Do tada su drogu iz Malage u Francusku krijumčarili ukradenim vozilima. Ovog puta kao svoju bazu izabrali su mesto Almahar, koje ima nešto manje od dve hiljade stanovnika, ali i puno kuća u zabačenim područjima, što im je posebnom pogodovalo za kriminalnu aktivnost. U jednoj takvoj kući, koju su upotrebljavali kao skladište, pronađen je dron i zaplenjeno 30 kilograma marihuane i 55 kilograma hašiša.

Moreuz između južne Španije i Maroka jedna je od najfrekventnijih krijumčarskih ruta narko-mafije, kako marihuane i hašiša, tako i kokaina koji se doprema iz Južne Amerike. Na afričkoj strani nalazi se i španska enklava Seuta, gde je i ranije zabeleženo krijumčarenje dronovima – hašiša u enklavu i tableta benzodijazepina u suprotnom pravcu, u Maroko. Ali ovi dronovi mogli su da prenesu od četiri do 25 kilograma tereta.

Kosta del Sol kao da je postala inkubator za razvoj novih krijumčarskih tehnologija. Nedavno je na tom prostoru otkrivena podmornica u izgradnji, koja je trebalo da prevozi do dve tone droge.

„Tehnologija nam olakšava život, ali na kraju završi u rukama kriminalaca. Oni se usavršavaju, ali i mi”, izjavio je Roberto Rodrigez Velasko, šef policije u Malagi.

 

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*