Zašto sada ekološki protest, ne politizujmo tu temu

Ana Brnabić (Foto Tanjug)

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da je ekološki protest, odnosno pitanje zaštite životne sredine veoma važna tema, koju ne bi trebalo politizovati, te u tom kontekstu upitala – zašto sada ekološki protesti, a ne pre 2014. godine.

„Nije mi jasno zašto sada ekološki protesti, ustanci, pošto konačno imamo vladu koja brine o ekologiji i konačno nešto radimo za zaštitu životne sredine, to radimo od 2014. godine”, rekla je Brnabić odgovarajući na pitanja novinara u vezi sa ekološkim protestom koji se danas održava u centru grada.

Brnabić je navela da je od 2014. godine uloženo više od 600 miliona evra kako bi se smanjila emisija štetnih gasova, u postrojenja za odsumporavanje u našim termoelektranama.

Prema njenim rečima, po prvi put u skupštini usvojen je Zakon o obnovljivim izvorima energije, koji su, kaže, ranije bili tek jedan paragraf u okviru Zakona o energetici.

Takođe, navela je da je prvi put usvojen Zakon o klimatskim promenama, a uvedene subvencije za kupovinu električnih vozila, te postavljeni elektropunjača.

„Zašto sada, a ne u vreme DS-a, Đilasa, Tadića, Jeremića, Đorđevića.. kada nismo imali postrojenja za odsumporavanje, nismo imali ove zakone. Kada su dali dozvole za Rio Tinto, za iskopavanja 2004. godine…? Kakve veze to sada ima sa ekologijom, a kakve sa politikom”, upitala je Brnabić.

Ona je rekla da veruje da veliki broj ljudi, koji su danas bili na protestu, iskreno veruje u potrebu očuvanja životne sredine, ali da nisu informisani o svemu što je do sada urađeno u toj oblasti, jer se kaže, „informišu iz medija koji o tome ne izveštavaju, jer valjda nije relevantno”.

„Ostaje da razgovaram sa ljudima koji su kredibilni, za koje mislim da ulaze čistog srca i da im kažem šta smo uradili do sada. Neke sam već zvala, druge ću narednih dana, taj dijalog traje”, rekla je Brnabić, prenosi Tanjug.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*