Zatvorena birališta na Kosovu, izborni dan protekao mirno

Izvor: Tanjug/ AP Photo/Visar Kryeziu

Na izborima za gradonačelnike 21 opštine ne Kosovu u 19 časova su zatvorena birališta. Kako izveštava dopisnica N1 sa Kosova, izborni dan protekao je mirno, izlaznost je u poslepodnevnim satima bila veća, ali još nema zvaničnih podataka o broju izašlih birača.

Ona je navela da su iz tužilaštva saopštili da je na pojedinim mestima bilo nepravilnosti i kršenja izbornog procesa, poput slikanja izbornog listića, falsifikovanja dokumenata i zastrašivanja.

Podseća da je interesantno da vladajuće Samoopredeljenje u prvom krugu nije dobilo nijednu opštinu, a Srpska lista koja tradicionalno pobeđuje u svim opštinama sa srpskom većinom još u prvom krugu, ovoga puta morala je u drugi krug u opštini Klokot.

Prema njenim rečima, neki analitičari smatraju da je tako loš rezultat Samoopredeljenja u prvom krugu posledica sazrevanja izbornog tela, dok neki misle da se radi o razočaranju birača prvim slabim rezultatima koje je vlada premijera Aljbina Kurtija i lidera Samoopredeljenja postigla.

Dopisnica N1 kaže da je najveća opasnost po Kurtija da Samoopredeljenje izgubi glavni grad Prištinu, što bi moglo da otvori pitanja poverenja aktuelnoj vladi.

Prve preliminarne rezultate lokalnih izbora na Kosovu Centralna izborna komisija (CIK) počeće da objavljuje na njihovom sajtu oko 20 časova, a prvi zvanični rezultati se mogu očekivati večeras kasnije.

Prema CIK-u pravo glasa na izborima ima 1.260.571 građanin, koji na 1.638 glasačkih mesta bira 21 gradonačelnika među 42 kandidata.

Glasa se za gradonačelnike u opštinama Đakovica, Glogovac, Gnjilane, Dragaš, Istok, Kačanik, Klina, Kosovo Polje, Kamenica, Obilić, Orahovac, Podujevo, Prizren, Štimlje, Vitina, Vučitrn, Mališevo, Junik, Mamuša i Klokot.

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da se današnjim izborima pokazuje zrelost društva i da će se svi državni organi brinuti da proces protekne bez incidenata.

Izrazio je nadu da će veliki broj ljudi izaći na birališta i poručio „neka najbolji pobedi“.

O bezbednosti izbora brine oko 1.500 pripadnika Policije Kosova, 50 tužilaca i dovoljan broj sudija koji će reagovati u slučaju da bude nepoštovanja zakonskih rešenja vezana za izbore.

Izbore prati 10.510 posmatrača i za sada nije bilo problema koji bi mogli uticati na tok izbora.

Koalicija nevladinih organizacija „Koalicija na delu“ koja sa 91 posmatrača prati izbore saopštila je da uprkos jakoj konkurenciji kandidata koji su u drugom krugu, podaci sa terena pokazuju da u blizini biračkih mesta u 98 odsto slučajeva nije bilo postavljanja plakata političkih subjekata ili kandidata.

Kako je saopšteno u prvom krugu lokalnih izbora, oko jedna četvrtina biračkih mesta i dalje je nedostupna osobama sa fizičkim invaliditetom.

 

 

 

IZVOR:N1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*