Zatvorena birališta u Češkoj, veća izlaznost nego pre četiri godine

Izvor: Tanjug via AP Photo/Petr David Josek

U Češkoj su u 14 časova zatvorena birališta i završeni redovni parlamentarni izbori, koji su bili i svojevrsni referendum za građane da li su za kontinuitet politike aktuelnog populističkog premijera Andreja Babiša ili promenu koju nude dve koalicije liberala i desnog centra.

Više od osam miliona glasača biralo je u dva dana novih 200 poslanika Poslaničkog doma među kandidatima 22 stranke, koalicije i pokreta.

Odziv na ovim izborima je, kako javljaju češki mediji, bio veći nego pre četiri godine kada je na izbore izašlo 61 odsto biračkog tela, a na nekim biralištima glasalo je i oko 70 odsto.

Favorit izbora je vladajuća stranka ANO premijera Andreja Babiša, istovremeno i favorit predsednika države Miloša Zemana koji je, bez obzira na ustaljene običaje, još pre izbora rekao da kako god da Česi glasaju on neće u prva dva pokušaja dati mandat za sastav vlade koalicijama, nego pojedinačnoj partiji sa najviše glasova, dakle Babišu i njegovoj ANO.

Prema predizbornim anketama raspoloženja birača, Babiš može da računa na podršku četvrtine birača, a preko petine podržalo bi bilo koju od dve koalicije liberala i desnog centra.

Na ove izbore gleda se i kao na svojevrsni referendum o tome da li je Česima dosta sukoba interesa i afera njihovog premijera, tajkuna agro i hemijske industrije, čiji je koncern Agrofert jedan od najvećih korisnika dotacija u zemlji – nacionalnih i evropskih, a Babiš nastoji, po vlastitom priznanju, da upravlja zemljom kao preduzećem. To se, navode analitičari, pokazalo fatalno u vreme pandemije kovida-19, kada je Češka mesecima bila na vrhu svetske liste najgorih.

Kao i 2017. kada je na kraju četiri godine Češku vodila manjinska vlada ANO i Češke socijaldemokratske stranke, uz ugovornu podršku nereformisanih komunista, ni ovog puta izborna pobeda ne daje Babišu šansu da formira stabilnu većinsku vladu, ukoliko ne želi da napravi istorijski presedan da u nju, prvi put, uđu desničarski ekstremisti iz stranke Sloboda i direktna demokratija.

Ankete pred izbore predviđale su ulazak sedam stranaka u Donji dom češkog parlamenta, s tim da se tri među njima kreću oko izbornog praga od pet odsto i nije sigurno da će imati poslanike.

Nezvanični rezultati izbora trebalo bi da budu poznati kasnije večeras, a prve procene pojaviće se nakon prebrajanja najmanje pet odsto glasova.

 

 

IZVOR:N1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*