Završen Festival fantastične književnosti

U Klubu galeriji „Polet” u Cetinjskoj 15 završen je dvodnevni sedmi Festival fantastične književnosti „Art-Anima”. Učešće na manifestaciji imalo je 20 govornika, među kojima su ugledni i nagrađivani pisci, urednici, izdavači, književni kritičari, kao i poznati kulturni i naučni radnici.

Festival je preksinoć otvorila premijerna promocija romana „Prokletije” Dejana Ognjanovića, o kom su, pored autora, govorili i spisateljica Ana Marija Grbić i reditelj Igor Stanojević. Održana je i promocija trećeg romana Mladena Jakovljevića „Kad se vratim”. On tematizuje teret prošlosti, preobraženje stvarnosti, razgradnju identiteta i granična područja između života i smrti, a govorili su Jakovljević i teoretičarka i književna kritičarka Vladislava Gordić Petković. Za kraj prve večeri pripremljena je promocija novog broja časopisa „Književna fantastika”, koji donosi tekstove kako prozaističkog, tako i teorijsko-esejističkog i kritičkog tipa o tekućoj produkciji fantastične književnosti u domaćim i svetskim okvirima.

Drugi dan festivala započet je predstavljanjem mlade izdavačke kuće „Bedem”, čiji izdavački program u bitnoj meri čine dela etnologa Mladena Milosavljevića, autora romana „Kal juga” i „Jezava”, u kojima se prepliću istorijske činjenice i folklorna fantastika. Potom je usledila tribina „Nauka i fantastika u delima Ursule K. Legvin i Artura Klarka”, na kojoj su Milan Ćirković, Srđa Janković i Slobodan Bubnjević opisali stvaralačke gestove i vizionarsku etiku koja je odredila književno stvaralaštvo dvoje reprezentativnih autora svetske fantastične književnosti. Za sve ljubitelje domaće fantastike upriličeno je i predstavljanje duologije „Firentinski dublet” Gorana Skrobonje i Ivana Nešića. Ovo obimno delo pisano „u četiri ruke” mešavina je horora i trilera sa primesama tajne istorije, vampirima, Džekom Trbosekom, viktorijanskim Londonom i Milovanom Glišićem.

Festival su organizovali sajt „Art-Anima” i izdavačka kuća „Kontrast”.

 

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*