Završen ponovljeni postupak petorici okrivljenih za dilovanje droge

NOVI SAD: Pred novosadskim Višim sudom  je iznošenjem završnih reči završeno ponovljeno suđenje petorici okrivljenih za distribuciju nekoliko kilograma marihuane i 100 grama kokaina u Novom Sadu.

Foto: Dnevnik.rs

Oni su početkom prošle godine prvostepenom presudom, osuđeni na više od 36 godina robije i svi su, osim jednog, u pritvoru oko dve i po godine.

Na optuženičku klupu seli su Beograđani Goran Jović, Miodrag Nikolić, Zoran Simić i Subotičani Vlatko Filiposki i Obrad Đinović.

Naime, tokom krivičnog postupka utvrđeno je prvostepenom presudom, koju je Apelacioni sud vratio na ponovno suđenje, da su, od avgusta do 30. oktobra 2017. godine, okrivljeni Jović, Nikolić, Filiposki i Đinović, delujući u grupi, neovlašćeno stavljali u promet supstance koje su proglašene za opojne droge, čime su izvršili krivično delo neovlašćenog stavljanja u promet narkotika.

Jović je osuđen na devet godina zatvora, Nikolić na osam, Simić na šest, a Filiposki i Đinović, koji jedini ima zabranu napuštanja stana uz elektronski nadzor, na sedam i po.

Okrivljeni su , osim Simića, koji je priznao da je kod njega u kući pronađena droga, u potpunosti negirali delo i tražili da im se ukine pritvor.

U završnoj reči, predstavnica optužnog akta zamenica višeg javnog tužioca je iznela stav da su radnje koje se okrivljnima stavljaju na teret dokazane, dok je desetak branilaca smatralo potpupno suprotno, naglašavajući da transkripti, često šifrovani, od šestomesečnog praćenja optuženih ne mogu biti uvaženi kao dokaz. Svi branioci su ukazivali na to da nema dokaza da su okrivljeni počinili dela za koja se terete, te da pritvor od dve i po godine, traje nerazumno dugo, a zamenica VJT-a je podsetila na to da je odbrana u više navrata tražila izuzeće predsednika veća sudija Srđana Savića i da je to, verovatno, znatno uticalo na trajanje postupka.

U završnim rečima okrivljeni su se pridružili izjavama svojih branilaca, tvrdeći da nisu počinili delo stvljanja u promet droga i svi do jednog su molili za ukidanje pritvora. Jedan branilac je kazao da u potpunosti ostaje pri završnoj reči koju je izneo na kraju prvostepenog postupka jer se, po njegovom mišljenju, u međuvremenu nije ništa promenilo, sem što je Apelacioni sud vratio postupak da se ponovi.

Objavljivanje presude zakazano je za utorak, 9. jun.

IZVOR:DNEVNIK

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*