Zbog korone skromnije obeležavanje Dana dužijance

SUBOTICA –

Bunjevačka nacionalna zajednica obeležila je Dan dužijance, jedan od četiri njihova nacionalna praznika. Manifestacija posvećena zahvalnosti na plodovima zemlje, zbog aktuelne situacije sa korona virusom, ove godine je protekla u manjem obimu.

Iako je izostala svečana povorka obojena bunjevačkim narodnim nošnjama i folklorom, kao i koncert na otvorenom, Bunjevci u Subotici u manjem obimu su obeležili jedan od nacionalnih praznika. Po oceni predsednice Nacionalnog saveta Bunjevaca, Suzane Kujundžić Ostojić, iako po broju ljudi i obimnosti manifestacije, zbog korone, na minimumu, ovogodišnja Dužijanca za njih je u duhovnom obimu na maksimumu.

dan, dužijance

„Većina, pa skoro devedeset odsto naših manifestacije koje su bile, mi smo uspeli da uradimo i zato je i sreća i ponos da smo odradili sve onako kako je trebalo i da se nadamo da će 2021. godina biti kao što je bila 2019. i još malo bolja“, kaže ona.

Kao po tradiciji, upriličena je misa zahvalnica na kojoj je posvećen hleb od novog žita koji je kasnije predat u etno kući Kuntić u Subotici. Dužijanca, svetkovina posvećena zahvalnosti na novom žitu, koja se proteže od blagoslova mladog žita, preko prikaza tracionalne žetve, odnosno risa, pa sve do Velike gospojine i predaje novog hleba, jeste manifestacija koja tradiciju prenosi mlađim generacijama na čuvanje.

„Trebaju da čuvaju ovu tradiciju i ako su deo Bunjevaca, i ako nisu trebalo bi da dođu i da vide kako je ovo jer ovo je stvarno, stvarno veliko i nešto što se jednom desi u godini“, smatra jedna od učesnica manifestacije Jovana Francišković.

Svoju tradiciju i običaje vezane za ovaj praznik, Bunjevci planiraju da predstave krajem ovog meseca i u Novom Sadu. Da li će u tome uspeti, zavisi od aktuelne epidemiološke situacije.

IZVOR:RTV

FOTO:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*