Zbog postupka hrvatske policije prema migrantima pravobraniteljka postavlja i pitanje odgovornosti države

Zbog postupka hrvatske policije prema migrantima pravobraniteljka postavlja i pitanje odgovornosti države 1Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIĆ

Narodna pravobraniteljka Hrvatske Tena Šimonović Ejnvalter poručila je u subotu u Petrinji kako slučaj trojice policajaca koji su učestovali u nasilju nad migrantima na granici sa BiH otvara pitanje odgovornosti države, pa se zato mora sprovesti efikasna i nezavisna istraga.

„Dosadašnja istraga koju je sprovela policija, nije efikasna istraga u skladu sa pravnim standardima i zato je dobro što se u postupak uključilo i Državno odvjetništvo (DORH)“, rekla je ona novinarima u Petrinji, a prenosi Hina.

Nakon što je u medijima objavljen snimak u kome se vidi kako maskirane osoba s delovima policijske opreme tuku migrante, hrvatska policija formirala je stručnu radnu grupu i otkrila da se radi o službenicima interventne policije, koji su odmah su udaljeni sa dužnosti a čeka ih i disciplinski postupak.

Uz komandnu odgovornost, o kojoj se govori, kaže Šimonović Ejnvalter, Državno odvjetništvo treba da se uključi „zbog analize i krivične odgovornosti u sklopu nacionalnog i međunarodnog prava“.

„Govorimo o zabrani mučenja, nečovečnog ili ponižavajućeg postupanja koja je deo Europske konvencije o ljudskim pravima, član 3, i o konvenciji o zabrani mučenja UN. Kao opunomoćenica Hrvatskog sabora za zaštitu ljudskih prava, moram reći da ne govorimo samo o pojedinačnoj odgovornosti, već i odgovornosti države za postupanje njenih službenika, u ovom slučaju policijskih“, rekla je  Šimonović Ejnvalter u Petrinji, gde je učestvovala na proširenoj sednici Štaba za ublažavanje posledice zemljotresa.

Kancelarija narodne pravobraniteljke otvorila je istražni postupak, poslala dopise Ministarstvu unutrašnjih poslova i Državnom odvjetništvu pa ćemo, kaže Ejnvalter,  videti šta će istraga pokazati i kakve će biti posledice.

 

 

 

IZVOR:DANAS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*