„ZBOGOM“ KNJIGOVOĐAMA SA KURSOM Novi zakon o računovodstvu uvodi SAMO JEDAN finansijski izveštaj godišnje, i još mnogo novina

Knjigovođe koje su svoj posao naučile na kursevima i za posao računovođe nemaju licencu prvi su na udaru novog zakona koji reguliše ovu oblast, a čija je javna rasprava završena pre nekoliko dana. Praktično, oko 5.000 knjigovođa koji nisu profesionalci sada će morati ponovo da polažu ispit, jer će im za bavljenje poslom ubuduće biti potreban sertifikat.

                              ILUSTRACIJA

Još jedna značajna novina, koja je na predlog Računovodstvene komore Srbije uvrštena u nacrt novog Zakona o računovodstvu, je dostavljanje samo jednog redovnog godišnjeg finansijskog izveštaja – do 31. marta, umesto dosadašnja dva – 28. februara (za statistiku) i 30. juna.

Iz ovog profesionalnog udruženja računovođa insistiraju i na brisanju odredbe zakona kojom se definiše obaveza izdavanja samo elektronskog računa, jer tvrde da su delatnosti u Srbiji specifične i da tako nešto naše zakonodavstvo ne može podržati. Konkretno, navode primere poljoprivredne proizvodnje, građevine, procedure prilikom izvoza i carine…

Kako „Blic Biznis“ saznaje, svi konsultanti koji rade na izradi novog Zakona o računovodstvu do danas (ponedeljak) bi trebalo da se izjasne o sugestijama dostavljenim tokom javne rasprave, a zatim Ministarstvo finansija konačnu verziju nacrta šalje na Vladu.

                                             Ko će biti nadležan za licenciranje

Prema podacima Saveza računovođa i revizora Srbije, u našoj zemlji radi nešto više od 2.000 licenciranih računovođa koji poštuju sve međunarodne standarde i imaju kontinuiranu edukaciju. S druge strane, statistika pokazuje da ukupno oko 7.000 ljudi redovno potpisuje finansijske izveštaje preduzeća, a nisu „profesionalci“ i ne rukovode se nikakvim etičkim kodeksima, kaže za „Blic Biznis“ Pero Škobić, generalni sekretar Saveza.

Kako najveći broj malih firmi poverava vođenje knjiga upravo takvim malim agencijama, odnosno računovođama, najviše interesovanja i diskusija povodom novog Zakona o računovodstvu izazvala je upravo odredba prema kojoj će jedan od uslova za rad knjigovodstvene agencije biti da ima najmanje jednog stalno zaposlenog računovođu koji ima licencu organizacije članice Međunarodne federacije računovođa (IFAC – International Federation of Accountants). U Srbiji je trenutno punopravni član IFAC samo Savez računovođa i revizora Srbije.

Predloženi rok za usaglašavanje sa ovom odredbom je tri godine od početka primene novog zakona – koja je planirana od 1. januara 2020. godine – što znači do kraja 2022.

„Država novim zakonom želi da uvede disciplinu u ovu oblast, jer su u računovodstvo ušli i konobari, frizeri, tehničari… Odsutna je svaka suštinska kontrola i to je zaista veliki problem“, kaže za „Blic Biznis“ Pero Škobić, generalni sekretar Saveza računovođa i revizora Srbije.

On podseća da Savez od 1989. godine organizuje polaganje ispita za dobijanje licence profesionalnih računovođa, i da je svuda u svetu praksa da se polaže kod organizacije koja je članica IFAC.

U Računovodstvenoj komori Srbije su drugačijeg mišljenja. Oni smatraju da Savez računovođa i revizora ne bi smeo da ima monopol na organizovanje ispita i ocenjuju da se na ovaj način potcenjuju diplome. Ipak, saglasni su da država mora da uredi način na koji se vode poslovne knjige.

                                                         Kako do licence?

Prema trenutno aktuelnom propisu, polaganje ispita organizuje Savez računovođa i revizora Srbije, i to dva puta godišnje. Pero Škobić navodi da su svi troškovi na koje treba da računaju zainteresovani članarina – 64 evra i ispit – 29 evra.

„Za one koji već rade i imaju praksu sam ispit neće biti neki veliki problem, dok ostalima, koji misle da je dovoljno da uzmu računovodstveni program i završili su posao, svakako neće biti tako lako“, objašnjava naš sagovornik i dodaje da najveću „galamu“ dižu upravo računovođe koje nemaju sertifikat.

Inače, licenca se obnavlja svake godine. Škobić kaže da je za obnovu potrebna kontinuirana edukacija i pohađanje stručnih seminara, odnosno prikupljanje 40 bodova godišnje, kako bi računovođe bile u toku sa propisima koji se stalno menjaju i usaglašavaju.

                                  Jedan finansijski izveštaj, elektronski računi…

Iz Računovodstvene komore Srbije navode da se novi zakon odnosi samo na „pružaoce usluga“, odnosno pravna lica i preduzetnike koji se bave računovodstvom, a ne i na računovođe koji rade u firmama i vode računa o 350.000 kompanija. Snežana Mitrović naglašava da bi, prema njihovom mišljenju, trebalo da se odnosi na sve.

IZVOR:BLIC

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*