Zelene investicije od značaja za zaštitu životne sredine

Ministarka zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Irena Vujović prisustvovala je danas, zajedno sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislavom Momirovićem i predsednikom Opštine Lazarevac Bojanom Stevićem, početku radova na izgradnji kanalizacione mreže u Velikim Crljenima.

Zelene investicije od značaja za zaštitu životne sredine

Vujović je tom prilikom rekla da su danas u Lazarevcu istovremeno otvorena dva gradilišta, budući da počinje izgradnja više od 70 kilometara kanalizacione mreže, a zatim će se graditi i dva postrojenja za preradu otpadnih voda.

Ovaj projekat će unaprediti kvalitet života građana Lazarevca, a time ujedno započinjemo veliki investicioni ciklus, navela je ona, dodajući da je plan da se u narednih pet godina izgradi oko 90 modernih prečistača sa pratećom infrastrukturom.

Prema njenim rečima, ti važni projekti će promeniti ekološku sliku Srbije i predstavljaju potvrdu naše posvećenosti ispunjavanju ciljeva Zelene agende.

Ministarka je ukazala na to da znatan broj zelenih kapitalnih projekata, poput ovog u Lazarevcu, realizuje Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture sa kineskim partnerima.

Vujović je dodala da Ministarstvo zaštite životne sredine,  zajedno sa Kancelarijom za javna ulaganja, pregleda projekte za izgradnju fabrika za preradu otpadnih voda i kanalizacione mreže u 26 lokalnih samouprava, koji će biti finansirani iz kreditne linije Razvojne banke Saveta Evrope.

Pregledamo dokumentaciju jer su neki projekti bili predimenzionirani u odnosu na potrebe lokalne samouprave. Očekujem da ćemo uskoro moći da krenemo sa tenderima za izgradnju prvih postrojenja, dodala je ona.

Vujović je istovremeno izrazila zahvalnost ministru Momiroviću na nastojanju da zeleni projekti, koji su potrebni Srbiji, što pre otpočnu i da se realizuju.

Prema njenim rečima, zelene investicije su najbolji pokazatelj koliko smo ozbiljni u nameri da zarad budućih generacija podižemo standarde zaštite životne sredine i unapredimo stanje u ovoj oblasti.

To je politika predsednika Republike i Vlade Srbije i nastavićemo da ulažemo i da se borimo za što kvalitetniji život naših građana, poručila je ona.

Na teritoriji Lazarevca gradi se nedostajuća kanalizaciona mreža na dve lokacije, što je preduslov za izgradnju dva postrojenja za preradu otpadnih voda.

To je deo velikog projekta „Čista Srbija“, koji realizuje Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u saradnji sa kineskom kompanijom CRBC.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*