Zeleni u Nemačkoj pokušavaju da „cenzurišu” intervju Baerbok

Analena Baerbok (EPA-EFE/CLEMENS BILAN)

Kandidatkinja Zelenih za mesto kancelara Nemačke, Analena Baerbok, ponovo je dospela u žižu interesovanja javnosti, pošto je stranka pokušala da „cenzuriše” jedan njen intervju.

U intervju je Baerbok govorila o rasizmu u udžbenicima i koristila je pogrdni izraz za tamnopute, umesto da kaže „n-reč”, na čemu insistiraju Zeleni.

Korišćenje pogrdne reči za tamnopute u samoj stranci ranije je izazvalo turbulencije, zbog čega su Zeleni zatražili skraćenje intervjua.

Kada je, na primer, gradonačelnik Tibingena Boris Palmer ironično koristio tu reč da bi branio fudbalera Denisa Aogoa, Baerbok je tražila njegovo isključenje iz stranke, navodi Tanjug.

Baerbok, pošto je uvidela šta joj se desilo, na tviteru je objavila da je tokom snimanja intervjua „citirala” pogrdnu reč, kao i da je to pogrešno i da joj je žao.

U vezi zahteva za skraćenje intervjua, odnosno izbacivanja tog dela, Baerbok je kazala da je nakon snimanja postala svesna šta je izgovorila.

Upitana za njenu reakciju na isti slučaj u vezi Borisa Palmera, rekla je da se očigledno radi o dva različita konteksta korišćenja ove reči.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*