Zelenski tražio razgovore sa Putinom o sukobima u Ukrajini; Peskov: Nemamo informaciju da je Kijev tražio razgovore

KIJEV, MOSKVA –

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zatražio je razgovore sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o eskalaciji sukoba na istoku Ukrajine, ali još nije dobio odgovor, izjavila je danas portparolka ukrajinskog predsednika Julija Mendel.

Rusija je rasporedila više od 40.000 vojnika na istočnoj granici sa Ukrajinom, i više od 40.000 vojnika na Krimu, izjavila je Mendel, a prenosi agencija Rojters.

volodimir, zelenski, donbas,

EPA-EFE/PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Zelenski će se, prema njenim rečima, uputiti u Pariz na razgovore o nagomilavanju ruskih trupa i eskalaciji sukoba u Donbasu.

„Iz kabineta predsednika su zatraženi razgovori sa Vladimirom Putinom. Još nismo dobili odgovor, ali se nadamo da to nije odbijanje dijaloga“, rekla je portparolka Zelenskog.

Peskov: Nemamo informaciju da je Kijev tražio razgovore

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da nema informacije o bilo kakvom zahtevu Kijeva za razgovor između ruskog predsednika Vladimira Putina i njegovog ukrajinskog kolege Vladimira Zelenskog.

U odgovoru na pitanje da li je Moskva primila takav zahtev, Peskov je odgovorio:

„Ne, proteklih dana nisam video nijedan zahtev. Nisam upoznat s time da li je poslednjih dana bilo zahteva ovakve vrste“, rekao je Peskov novinarima, a prenosi ruska agencija Tass.

Istovremeno je portparol pružio uveravanja da ruski predsednik „uvek ima nešto da kaže u vezi sa deeskalacijom tenzija i sprečavanjem potencijalnog rata“.

Rusija nikada nije predstavljala pretnju bilo kome 

Peskov je izjavio danas da konstantno ponavljanje američkih poziva Rusiji za okončanje „agresivnih akcija“ umanjuje značaj izjava Vašingtona.

„Za sve ove pozive za okončanje nekih agresivnih akcija, i pretnje i upozorenja, moraće da se plati neka cena. Što se češće takve fraze izgovaraju, one su sve bezvrednije“, rekao je Peskov, aludirajući na izjavu američkog državnog sekretara Entonija Blinknena koji je rekao da je američki predsednik Džo Bajden ostao nepopustljiv po pitanju toga da će Rusija morati da „plati cenu“ ako nastavi da se ponaša „agresivno i neodgovorno“.

Portparol Kremlja je naglasio da Rusija nikada nije predstavljala pretnju bilo kome ili se upuštala u agresivne akcije, prenosi ruska agencija Tass.

Poslednjih dana, zapadne zemlje su više puta izrazile zabrinutost zbog spekulacija ukrajinskih vojnih zvaničnika da Rusija nagomilava snage duž granice sa Ukrajinom.

Peskov je nešto ranije poručio da kretanje ruskih trupa unutar zemlje ne bi trebalo da brine druge zemlje, jer ne predstavlja nikakvu pretnju, a takođe je naglasio da su događaji u Donbasu unutrašnja stvar Ukrajine.

dmitrij, peskov, rusija

EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Ukrajina odbacila svoje građane koji govore ruski

Građane Ukrajine koji govore ruski odbacila je njihova država i Rusija smatra da je zaštita interesa tih ljudi prioritet, izjavio je danas Peskov.

On je istakao da je građanski rat u Ukrajini postao „velika tragedija za susede Ukrajine i celu Evropu“.

Kremlj se nada da će Kijev ispoljiti političku mudrost i da će zaustaviti provokativne akcije u regionu, rekao je Peskov.

„Nadamo se da će Kijev ispoljiti političku mudrost, da situacija neće postati ozbiljnija i da će provokacije prestati“, poručio je predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi TASS.

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*