Zemlje koje nisu članice EU pridružuju se INSTEKS trgovinskom mehanizmu sa Iranom: visokim zvaničnikom EU

Helga Schmid, generalna sekretarka Službe za vanjsko djelovanje Evropske unije (ESVD)

Visoki zvaničnik Evropske unije kaže da će zemlje koje nisu članice EU učestvovati u mehanizmu koji je uspostavljen kako bi se omogućila trgovina koja nije dolar između bloka 28 zemalja i Irana.

Britanija, Francuska i Njemačka najavile su u januaru uspostavljanje sistema, zvanično nazvanog Instrument za podršku trgovinskim razmjenama (INSTEKS). Očekuje se da će taj aparat zaobići sankcije koje su Sjedinjene Države počele ponovo nametati protiv Irana nakon što je napustio nuklearni sporazum sa Islamskom Republikom, trojkom, Rusijom i Kinom.

Čak sedam novih članica EU takođe su se obavezale da će koristiti ovaj aparat u poslovne svrhe sa Islamskom Republikom. Međutim, u četvrtak, Helga Schmid, generalna sekretarka Službe za vanjsko djelovanje Evropske unije (EEAS), izjavila je izvan 10-članih evropskih država, da će se „više zemalja članica, koje nisu članice EU, pridružiti“ trgovinskom instrumentu.

Sistem je stupio na snagu nakon što se Iran požalio zbog toga što evropske zemlje nisu nastavile svoju trgovinu sa zemljom, kao što nuklearni sporazum nalaže njima, i umesto toga se povukli pod američkim sankcijama protiv Islamske republike.

U maju, Iran je inicirao niz protivmera protiv povlačenja Vašingtona iz nuklearnog sporazuma, zvanično poznatog kao Zajednički sveobuhvatni akcioni plan (JCPOA), i propusta evropskih partnera da garantiraju poslovne interese Teherana prema sporazumu.

Kontra-mere su dovele do toga da Teheran nadmašuje gornju granicu od 3,67 procenata postavljenu u sporazumu o obogaćivanju uranijuma, kao i strop od 130 tona koji je stavljen na njegov teški rezervoar vode.

 

PressTV-Iran će reaktivirati reaktor Arak ako EU ne ispuni obećanja

izvor PRESS TV

Total Page Visits: 2 - Today Page Visits: 1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*