Žetva se odužila zbog obilnih kiša

Zbog kiše, žetva pšenice se znatno odužila. Kombajne na poljima, kiša je gotovo svakog dana prekidala u žetvi.  Počela je pre mesec dana, a na nekim parcelama usev još nije skinut. Česte padavine, umanjile su prinos, ali i kvalitet hlebnog zrna, zbog čega će brojni poljoprivrednici pšenicu koristiti za ishranu stoke.

Procena agronoma je da je svega 20% useva u šabačkom kraju, skinutno na vreme. Na području pet opština srednjeg Banata, pšenica je ove godine zasejana na 55.000 hektara, što je za 20 odsto više nego prošle godine, a žetva je do danas završena na 90 odsto tih površina. U Šumadiji je požnjevena trećina strnih žita sa oko 30.000 hektara.

Učestale padavine umanjile su prinos, ali i kvalitet zrna. U odnosu na početak žetve, hektolitarska masa manja je i za 20%, što je ispod mlinarskih standarda. Stručnjaci kažu da prosečan prinos neće premašiti 3 tone po hektaru, a kvalitet zrna, smanjen je za 20 do 30 odsto. Trenutni prinosi u Vojvodini su od šest i po do osam tona, u centralnoj Srbiji od četiri i po do šest tona po hektaru, ali svaka naredna kiša smanjuje i prinos i kvalitet hlebnog zrna.

Osim po lošem prinosu, ovogodišnju žetvu poljoprivrednici će pamtiće kao jednu od najtežih i najdužih.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*