ZIMSKE GUME OBAVEZNE

Informišite se unapred i izbegavajte velike kazne. © dpa (tema)

Od novembra, situacija u zimskoj opremi ponovo važi u Austriji. Međutim, u susednim zemljama postoje neke druge odredbe.

Bilo da se radi o skijanju ili odmoru na božićnoj pijaci – obavestio je OAMTC, koje su zimske gume u susednim zemljama obavezne.

Prema rečima Maria Renner, turističkog stručnjaka OAMTC, trebalo bi da budete dovoljno informisani pre nego što počnete da izbegavate ponekad visoke kazne u inostranstvu.

Zimske zimske gume obavezne: Propisi susednih zemalja na prvi pogled

Italija

Ne postoje jedinstveni nacionalni propisi – svaka italijanska provincija određuje na kojim su rutama i u kojem periodu zimske gume obavezne i da li su opšte ili situacione. Odgovarajući znakovi daju informacije.

Stoga morate voziti autoputem Brenner i u gradu Bolzano, bez obzira na vremenske prilike, između 15. novembra i 15. aprila zimskim gumama. Za kršenje zimskih guma kažnjavaju se u Italiji novčanom kaznom do 87 evra, do 345 evra dodatnog.

Nemačka

„Na nemačkim putevima je zimska guma koja zavisi od vremenskih uslova – inače preti kazna od

40 €“, zna ekspert iz Kluba mobilnosti. Invalidski saobraćaj zbog neispravnih guma u ​​zimskim uslovima, kazna se povećava na 80 €.

Sve nove zimske gume proizvedene od 1. januara 2018. moraju imati simbol „Alpine“. Međutim, u međuvremenu već proizvedene gume sa oznakom M + S još uvek ispunjavaju uslove zimskih guma

(do 30. septembra 2024.).

Holandija

„Postoji opšti zahtev za zimske gume između 1. novembra i 31. marta. Zimi, sneg, led i blato i temperature ispod četiri stepena, zimske gume moraju se montirati“, obaveštava OAMTC stručnjak. „U slučaju kršenja zakona, očekuje se kazna do 92 evra.“

Mađarska

Ovde nema opštih zahteva za zimske gume. Upotreba zimskih guma i lanaca za sneg u zimskim uslovima na putu može se u kratkom roku propisati odgovarajućom signalizacijom “, kaže Renner.

Sa postavljenim lancima za sneg može se voziti maksimalno 50 km / h. Ona upozorava: „Transport lanaca za sneg može se kontrolisati na granici – ko tada nema spreman, čemu može biti uskraćen ulazak u Mađarsku.“

Slovačka

U Slovačkoj se primenjuje situacioni zahtev za zimske gume. Lanci za sneg dozvoljeni su kada su putevi prekriveni snegom i ledom. Odgovarajuće kazne su najmanje 60 evra.

Slovenija

„Ovde je upotreba zimskih guma od 15. novembra do 15. marta obavezna – u zimskim uslovima na putevima izvan ovog perioda“, kaže OAMTC stručnjak Renner.

Ako putujete bez zimske opreme, tada morate platiti kaznu od 120 evra. Letnje gume mogu se koristiti u kombinaciji sa lancima za sneg pod uslovom da gume imaju minimalnu dubinu gazećeg sloja od 3 mm.

Švajcarska

Ne postoji opšti zahtev za zimske gume. Ali ako ometate promet po snežnim putevima sa neprimerenim gumama, novčane kazne su neminovne. Sa odgovarajućim znakovima lanci za sneg su obavezni.

Bez obzira na zakonske propise, Klub mobilnosti preporučuje upotrebu zimskih guma sa profilima guma najmanje četiri mm za domaću i stranu upotrebu u hladnoj sezoni. Lanci za sneg smeju se koristiti samo na snežnim putevima.

izvor VIENNA.AT

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*