„Žizela“ zatvara baletsku sezonu u Srpskom narodnom pozorištu

NOVI SAD –

Baletom Žizela, u režiji i koreografiji Milice Jovanović, zatvara se baletska sezona u SNP-u. Predstava se izvodi sutra na sceni „Jovan Đorđević“ u 19.00 časova.

Ovaj romantični balet na muziku Adolfa Adama jedan je od najpopularnijih i najomiljenijih belih baleta.

Kada je 1841. u pariskoj Operi izveden balet Žizela, i pored nečuvenog uspeha, malo ko je mogao zamisliti sve ono što će iz tog baleta proizaći: osnova i razlog svekolike umetnosti budućih vremena.

balet

Izvor: SNP

Ideja o baletu Žizela potekla je iz ljubavi Teofila Gotjea prema balerini Karloti Grizi, koja tek što je došla u Pariz sa Žil Peroom, slavnim balet-majstorom i koreografom, koji je otkrio u njenoj petnaestoj godini u Teatru „San Karlo” u Napulju, postajući njen učitelj i muž.

Sadržaj je našao listajući Hajneovu prozu, slike s putovanja, u kojoj je naišao na nekakvu legendu slovenskog porekla, u kojoj neveste, umrle pre venčanja, kao vile, svake noći ustaju iz svojih grobova, da bi igrale, i tako zadovoljile želju koju im je život na zemlji uskratio … i teško onom ko ih u tome prekine, pogotovu – mladićima. Taj bi morao igrati sa njima sve dok od umora – ne umre.

Upravo ta želja za igrom, dovedena do simbola mladosti ali i tragedije, učiniće Gotjeovu Žizelu baletskim bićem “par ekselans”, kom je igra što i smrtna presuda, ali u isti mah i romantičarski ideal.

balet, žizela

Izvor: RTV

U solističkoj podeli su: Ana Đurić (Žizela), Samjuel Bišop (Grof Albert), Branka Gligorić (Žizelina majka), David Gruoso (Hilarion, šumar) Ivan Đerković (Vojvoda) Verica Kozarev Klarić (Batilda), Đulio Milite (Vilfrid).

Učestvuju solisti i ansambl Baleta.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*