Zlatiborska gondola puštena u probni rad

ZLATIBOR –

Panoramska gondola između Zlatibora i Tornika danas je puštena u probni rad, a prve putnike primiće već od oktobra.

Od najduže panoramske žičare na svetu i jedinstvene atrakcije u koju je opština Čajetina iz sopstvenih sredstava uložila 13 miliona evra, očekuje se da bude važan sadržaj zlatiborske ponude i zamajac novog turističkog razvoja.

Trasom dugom devet kilometara gondola će povezati turističko naselje Zlatibora i najviši vrh ove planine Tornik, uz jednu međustanicu u Ribnici na pola trase, uz visinsku razliku između početne i krajnje stanice od 531 metar.

gondola cajetina zlatibor

Putnici će se prevoziti u 55 zasebnih kabina sa po 10 mesta, a moći će da se preveze 600 putnika na sat.

Maksimalan kapacitet gondole je 90 kabina i 1.000 putnika na sat.

Gondola će nositi 55 putničkih kabina sa po 10 mesta, a putovanje će trajati oko 25 minuta.

Postavljanjem i osveštavanjem kamena temeljca na Zlatiboru na današnji dan 2015. godine ozvaničena je gradnja gondole.

„Zaslugom lokalne samouprave koja je odolela svim preprekama i iskušenjima u tom poduhvatu, ostvaruje se jedinstvena investicija u turizmu Srbije. Svaku prepreku smo preskočili i išli dalje, jer radimo za svoj narod i svoju državu. Želeli smo da ljudi vide Zlatibor iz jedne druge perspektive. Mi volimo svoje mesto i svoju državu i zato niko nije mogao zaustaviti ovaj projekat“, naglasio je predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović.

Ideja opštine Čajetina o izgradnji gondole imala je za cilj razvoj, unapređenje turističkog sadržaja Zlatibora, nameru da svojom jedinstvenošću osigura konkurentnost na tržištu turizma.

Očekivanja su da se investicija u gondolu od 13 miliona evra vrati kroz deset godina, kada se očekuje da Zlatibor postane najposećenija turistička destinacija u Srbiji i regionu sa 10 miliona noćenja godišnje.

„Ulaganja opštine Čajetina već počinju da se isplaćuju kroz uvećanu tražnju za investicionim potencijalima na Zlatiboru i okolini, novim sadržajima i generisanju novih ulaganja. Očekujemo da će svi gosti Zlatibora biti naši korisnici, a potrudićemo se da ne zaostajemo sa sadržajima za svetski poznatim atrakcijama. Realizacija uređenja i planskog korišćenja prostora duž trase gondole je posao koji nam predstoji u narednom periodu, uz izgradnju upravne zgrade na početnoj stanici i sadržaja komercijalne turističke ponude gondole i cele destinacije“, ističe direktorka JP Gold gondola Bojana Božanić.

Božanić kaže da je ispitivanje kompletnog sistema rada, puštanje sajle i testiranje kabina i nosivosti, u skladu sa zakonskim propisima i ugovorenim obavezama.

„Sistem gondole je kompleksan, posebno zbog dužine i komplementarnosti građevinskih, mašinskih i elektro radova, uz sistem bezbednosti i zaštite putnika, kao neizostavan segment celog projekta. Testiranja, ispitivanja i pregled dokumentacije trajaće oko 45 dana“, naglašava Božanićeva.

Nakon toga, očekuje se svečano puštanje gondole u rad sa prvim putnicima.

Radovi na izgradnji gondole bili su povereni konzorcijumu četiri firme MPP „Jedinstvo“ Sevojno, „Elkoms“ Beograd, „Amiga“ Kraljevo i „Hidromontaža“ Beograd, a međunarodnim tenderom je renomiranoj francuskoj firmi „Pomagalski“ kao najpovoljnijem ponuđaču poverena nabavka opreme za izgradnju .

IZVOR:RTV

FOTO:ARHIVA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*