„Zlatno povezivanje“ gasovoda kod Horgoša

HORGOŠ –

Spajanje interkonektora na blok stanici od Bugarske preko Srbije do mađarske granice, sa mađarskim gasovodnim sistemom, ozvaničeno je danas predajom potpisanog ugovora između „Srbija gasa“ i mađarskog transpotera gasa FGSZ-u, čime su rešeni svi međusobi uslovi transporta gasa preko dveju granica.

Ovo je jedan od važnih rezultata između srpske i mađarske države, rekao je Dušan Bajatović, generalni direktor „Srbija gasa“.

gasovod, spajanje, horgos

Izvor: Tanjug (Siniša Kupinović)

Završen je kompletan linijski deo od turske obale, preko teritorije Turske, Bugarske i naše zemlje, do ulaza u Mađarsku, čime će kapacitet na izlazu iz Crnog mora od 15,75 milijardi kubnih metara gasa moći da se koristi širom srednje Evrope.

Projektom je završena kompresorska stanica u Srbiji, a pri kraju je i ona u Bugarskoj, što znači da će naša zemlja od oktobra biti u mogućnosti da Mađarskoj isporuči sve potrebne količine gasa, a isto tako i drugim srednjoevropskim zemljama, ukoliko ih traže.

„Mađarske kolege garantuju da ćemo ovim projektom moći da koristimo sve resurse u regionu, da ih ujedinimo i komercijalizujemo. Zbog toga nam je važan ovaj interkonektor, odnosno postojanje ovog dvosmernog gasovoda. Ovim se oslobađa Horgoš, možemo da se širimo dalje i postanemo otvoreno tržište kao Mađarska. Ovo je novi pravac, nova diversifikacija i nove mogućnosti“, objasnio je Bajatović.

bajatovic, sabolc, gasovod, spajanje

Izvor: Tanjug (Siniša Kupinović)

Kako je rekao Ferenc Sabolč, generalni direktor i predsednik FGSZ-a Mađarska, „zlatno povezivanje“ znači finalizaciju projekta i početak snabdevanja gasom.

Sabolč je kazao da su obe strane učinile višegodišnje napore kako bi ovaj projekat bio završen u najboljem redu i nada se da će se takva saradnja dve zemlje nastaviti i ubuduće, kako u ovom segmentu, kao i na svim drugim poljima života.

Najavljena je i mogućnost da naša zemlja već od naredne nedelje omogući prodaju slobodnih kapaciteta gasa iz pravca Srbije ka Mađarskoj.

Cela trasa od Crnog mora duž turske teritorije je 130 km, potom 498 km pripada Bugarskoj, a 403 km Srbiji, dok će od Horgoša, odnosno od granice sa našim severnim susedima do Varošfelda u Mađarskoj dužina gasovoda iznositi još oko 85 km.

Godišnji kapacitet gasovoda koji prolazi kroz Srbiju iznosi oko 13 milijardi kubnih metara. Prečnik gasovoda je 1.200 mm, a maksimalni pritisak 75 bara.

 

 

IZVOR:RTS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*