Zna se čije je kulturno nasleđe na KiM – srpsko

BRISEL – Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković istakao je danas da se zna čije je kulturno nasleđe na Kosovu i Metohiji – srpsko, države Srbije i SPC.

Petković je za Tanjug, komentarišući podršku premijera Naftalija Beneta na pismo Kurtija liderima 56 zemalja o stavovima Kosova o kulturnom nasleđu i izjavu Benet a da će Izrael biti srećan da pomogne Kurtiju u zaštiti spomenika od „univerzalne kulturne vrednosti”, kao i u pomoći u njihovom pretvaranju u turističku destinaciju, rekao da je svakako srpsko kulturno nasleđe civilizacijsko nasleđe.

Zbog toga se, ističe, Bogorodica Ljeviška, Visoki Dečani, Pećka Patrijašija, kao i manastir Gračanica nalaze na listi UNESKO kao svetsko kulturno blago.

Ali, dodaje, to je pre svega srpsko kulturno blago. Istovremeno, kaže, Visoki Dečani se od 2006. nalaze na listi ugrožene kulturne baštine, a na toj listi su još i Pećka Patrijaršija, Bogorodica Ljeviška, Gračanica, sa čijih zidina su na Vidovdan skinuli zastavu SPC i gazili je, prenosi Tanjug.

„To su uradili Albanci i za to postoji video snimak”, podvukao je Petković.

Ukazao je i da su pre par dana ispisivali grafite mržnje na crkvi Hrista spasa u Prištini, samo zbog toga što je vladika služio liturgiju i Bogu se pomolio za svoj narod i sve koji žive na prostoru KiM.

„Zna se čije je kulturno blago na prostoru KiM kada govorimo o SPC – to je srpsko i države Srbije. Za to kulturno blago ćemo se boriti jer je pitanje našeg identiteta, postojanja i na njemu ćemo insistirati”, poručio je on.

Rekao je da to može biti i kulturno blago prostora KiM, ali je pre svega srpsko, države Srbije i SPC.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*