Znakovni jezik i u ustanovama kulture

Povodom početka obuke iz znakovnog jezika za zaposlene u pet ustanova kulture u Novom Sadu, danas je u Arhivu Vojvodine održana konferencija za novinare, gde je pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević iznela stav, da je ovo samo početak realizacije brojnih projekata namenjenih upravo osobama sa invaliditetom.

Ona je apostrofirala, da je Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i do sada kroz projektno finansiranje pomogao Savezu gluvih i nagluvih Vojvodine, kao i Savezu slepih i slabovidih Vojvodine i da je to prepoznato, kao jedan od prioriteta, ne samo resornog sekretarijata, već i cele Pokrajinske vlade.

Sa tim u vezi, Miloševićeva je dodala da je ideja resornog sekretarijata na čijem je čelu, da se tokom iduće budzetske godine još snažnije ovim ljudima pomogne, a posebno zadovoljstvo je i u tome što su se sve institucije, čiji smo mi osnivači uključili u ovaj projekat, koji je pokrenula Fondacija „Novi Sad 2021“, što je samo potvrda da jedinstvenim nastupom i organizacijom postižemo željene rezultate.

Ispred Kancelarije poverenika za zaštitu ravnopravnosti obratila se Jelena Kotević uz podsećanje da je ovo deo obaveza u koju se Republika Srbija uključila na putu ka Evropskoj uniji, kroz politiku jednakih mogućnosti. Osobe oštećenog sluha, imaju pravo na saznavanje i upoznavanje sadržaja svake institucije kulture i zbog toga je ova obuka od izuzetne važnosti, ne samo za Novi Sad, već i za celu Srbiju.

Po rečima sekretarke iz Saveza gluvih i nagluvih Vojvodine, Jadranke Raletić, značaj projekta, koji nosi naziv „Pristupačnost“ jeste nešto, što se ovaj Savez, a verujem i svi drugi, bore decenijama unazad, koliko i postojimo. Posebno smo zadovoljni, što je on obuhvatio, kako uvođenje znakovnog jezika u muzeje, galerije, spomen zbirke, tako bi bilo dobro do dođe i do predškolskih i obrazovnih institucija.

Dr Tijana Palkovljević Bugarski kao predsednica Upravnog odbora Fondacije „Novi Sad 2021“ i kao upravnica Galerije Matice srpske ovom prilikom je podsetila da kultura mora i može da bude dostupna svima i u svakom smislu, od arhitektonskih barijera do znakovnog jezika i da je ovo samo početak jednog širokog spektra aktivnosti, koji će se u ovom gradu dešavati do 2021. godine.

Predstavnici Arhiva Vojvodine, Spomen zbirke Pavla Beljanskog, Muzeja Vojvodine, Galerije likovne umetnosti poklon zbirke Rajko Mamuzić, ovom prilikom predstavili su ponaosob projekte namenjene osobama sa invaliditetom i pohvalile početak realizacije obuke za zaposlene, koja počinje ove jeseni, kao tromesečni kurs, da bi se kao takav nastavio i s proleća sledeće godine.

Moderator ove konferencije Nataša Heror iz „Heror Media Pointa“ je nakon izlaganja učesnika konferencije zaključila da spremnost na učešće u ovoj konferenciji daje nadu da će Novi Sad do 2021. godine sa razlogom nositi simbol „bele zastavice“, kao grad komunikacije svih jezika, a znakovni jezik jeste maternji gluvim i nagluvim osobama.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*