Priznanje Američke ambasade za aktivizam

Američki ambsador Kajl Skot priredio je večeras prijem u čast dobitnika priznanja koji su doprineli borbi protiv nasilja nad ženama i poručio da je Srbija ove godine preduzela ozbiljne korake u tom pravcu.

Skot je na skupu u rezidenciji istakao da je Srbija donela Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, kao i strategiju i akcioni plan za sprečavanje trgovine ljudima, a posebno je zahvalio pojedincima na stalnim naporima u sprečavanju rodno zasnovanog nasilja.

Šampion u javnom zalaganju za prava žena je, po rečima američkog ambasadora, Zorana Mihajlović ministarka i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, koja je, kako kaže, bez straha govorila o rodno zasnovanom nasilju i pokazala hrabrost po tom važnom pitanju.

„Znači mi da su ljudi prepoznali i videli da svi zajedno pokušavamo kao društvo da napravimo korake da se smanji nasilje nad ženama. Mislim da je ova godina potpuno drugačija u odnosu na prethodne. Imamo novi zakon i država čini sve što može u jednoj koordiniranoj akciji između policije i socijalnih ustanova“, rekla je Mihajlović.

Ona je dodala da je, pored zakona, važno da se pravi nenasilno društvo i da je borba protiv nasilja moguća ako su u tome i muškarci i žene.

Dobitnici priznanja su i Marijana Savić iz NVO Atina, Slobodanka Boba Macanović iz NVO Autonomni ženski centar, Mitar Đurašković iz MUP-a i Dragoslava Barzut iz NVO „Da se zna“.
Izvor: 021.rs

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*