Zvečan uvek bio simbol borbe za opstanak

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Petar Petković izjavio je juče na Svečanoj akademiji povodom 30-godišnjice osnivanja opštine Zvečan da je to mesto uvek bilo simbol borbe za opstanak.

Petković je rekao da je Zvečan simbol ne samo jedne tvrđave, već tvrđave koja se bori za opstanak, zbog čega će Beograd pomoći toj opštini kao što pomaže i svim drugim mestima na Kosovu i Metohiji.

Čovek oblikuje svaki dan, tren, dah koji nam je dat od Boga i od ljudi da se borimo za naš Zvečan i za naše Kosovo i Metohiju. Vi ste pokazali da ste simbol vere i borbe za opstanak, naveo je on.

Zastave nad tvrđavom Zvečan su se menjale, ali se na kraju uvek nad njom vijorila srpska zastava. Ovde smo da opstajemo, da gradimo naš Zvečan za našu decu i naše Kosovo i Metohiju, poručio je Petković.

Predsednik privremenog organa Opštine Zvečan Ivan Todosijević predstavio je istorijat opštine, kao i projekte koji su u planu.

Najveću zahvalnost za ovo što se radi danas, kako je istakao, dugujemo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, Kancelariji za Kosovo i Metohiju i našoj državi Srbiji.

Ulaganjima u našu opštinu postavljen je temelj opstanka srpskog naroda. Neka su nam srećne navršene tri decenije i neka naredne godine budu upamćene po dobrom radu i neka nam Bog podari mir i blagostanje, rekao je Todosijević.

Gradonačelnik Zvečana Vučina Janković podsetio je prisutne na realizovane i započete projekte u opštini, izrazivši nadu da će Zvečan u budućnosti biti još lepši i veći grad.

Na današnjoj akademiji uručene su Petrovdanske povelje Eparhiji raško-prizrenskoj, Kancelariji za Kosovo i Metohiju, potpredsedniku Srpske liste Milanu Radoičiću, Zdravstvenom centru u Kosovskoj Mitrovici, kao i akademiku dr Zoranu Krivokapiću, koji je i počasni građanin Zvečana.

Takođe, predsednik Vučić je proglašen za počasnog građanina Zvečana zbog zalaganja za očuvanje Kosova i Metohije i brojna ulaganja u pokrajinu, a posebno u pomenutu opštinu.

Ključeve grada u njegovo ime primio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, koji je tom prilikom pročitao pismo predsednika Srbije, koji je poručio da će se, dokle god se njegova reč i volja budu uvažavali, sa Zvečana vijoriti samo srpska trobojka.

Predsednik Srbije je stanovnicima Zvečana čestitao Dan opštine, poželevši da ga slave još mnogo godina u miru, slozi i napretku i svesni da je država Srbija uvek tu za njih.

U Zvečanu su juče dodeljeni i ugovori za 64 gerontodomaćica i gerontodomaćina, kojima je Petković poručio da o najstarijim građanima brinu kao o svojim roditeljima.

On je ukazao na to da oko 400 osoba ne mogu da same brinu o sebi i istakao da su zato tu da pomognu gerontodomaćini i gerontodomaćice, kao i država Srbija.

Todosijević je istakao da se nastavlja saradnja koja traje već tri godine i ocenio da angažovanje gerontodomaćica i gerontodomaćina mnogo znači ne samo njima kao radnicima, već i najstarijim građanima.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*