1.177 novozaraženih, umrlo 30 osoba

BEOGRAD –

U Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano 1.177 novih slučajeva korona virusa od 14.201 testiranog uzorka, a preminulo je 30 osoba.

Na bolničkom lečenju nalazi se 2.181 kovid pacijent od kojih su 104 na respiratoru.

Od početka pandemije ukupan broj registrovanih slučajeva je 1.287.202 od 7.122.142 testiranih uzoraka, a od posledica bolesti umrlo je 12.518 osoba. Procenat smrtnosti je 0,97.

kovid, vakcinacija, vakcina, vakcine, pandemija, covid, korona, karantin, izolacija, antigenski, test, testiranje, virus, soj, prevencija, unsplash

Izvor: Unsplash

Kovid bolnica na Mišeluku: Novi protokoli, uključeni i lekovi protiv kovida

Današnji 657. dan borbe protiv koronavirusa u Kovid bolnici na Mišeluku protiče nešto opuštenije u poređenju sa prethodnim nedeljama ali su lekari i ostalo medicinsko osoblje na oprezu i u stanju pripravnosti zbog činjenice da je danas u Srbiji potvrđen i prvi slučaj zaraze omikron sojem virusa i potencijalnog razbuktavanja petog epidemijskog talasa.

Na pitanje da li su u bolnici dobili nove smernice Ministarstva zdravlja i dali su uvrstili novi protokol odgovara prof. dr. Velibor Čabarkapa, koordinator Kovid bolnice na Mišeluku u Novom Sadu.

„Dobili smo nove smernice, novi protokol koji se koristi od danas. To je Protokol 13. Ono što se razlikuje u odnosu na prethodne protokole je da su ovom uvršteni i novi lekovi koji se koriste u borbi protiv kovida“, odgovorio je doktor Čabarkapa.

Kako je rekao, danas u Kovid Bolnici Kliničkog centra Vojvodine leži 193 pacijenta sa umereno teškom ili teškom kliničkom slikom, pri čemu je 28 pacijenata na mehaničkoj ventilaciji.

On je podsetio da je u jeku pandemije u bolnici je bilo oko 500 pacijenata.

„Danas se malo lakše diše, ali opet, moram reći, i da moramo da se pridržavamo svih mera i da imamo na umu da je taj peti talas negde blizu. Stižu i novogodišnji i božićni praznici tako da mere opreza su vrlo značajne“, upozorio je koordinator Kovid bolnice na Mišeluku dr. Velibor Čabarkapa.

Od marta prošle godine u Kliničkom centru Vojvodine zbrinuto je nešto više od osam i po hiljada pacijenata, a u Kovid bolnici na Mišeluku, od 2. septembra ove godine, nešto više od 3.500 pacijenata.

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*