11 Saudijskih prinčeva, četiri ministra uhapšeni zbog korupcije

Saudijska Arabija naredila je hapšenje najmanje 11 saudijskih prinčeva i četiri aktuelna ministra saudijske vlade, izvještava Al-Arabiia, navodeći izvore. Među pritvorenima su ministar nacionalne garde i ministar ekonomije.

Novi odbor za borbu protiv korupcije kojim je predsedavao preostali princ Mohamed bin Salman kreiran je krajem subote Kraljevskom dekretom kralja Salmana bin Abdulaziz Al Saudom, koji je u subotu izdala zvanična agencija Saudijske Arabije.

Uredbom je postavljen krunski princ, Mohammed bin Salman, da predvodi komitet, dajući mu široku moć za borbu protiv korupcije. Komitet je izuzet iz „zakona, propisa, uputstava, naredbi i odluke“ dok obavlja svoj široki spektar dužnosti, odnosno „utvrđivanje krivičnih djela, zločina, lica i entiteta“ koji su učestvovali u korupciji i daje joj moć da nametne kaznene mere uhvaćen u crvenorima. To uključuje zamrzavanje sredstava, zabrane putovanja i hapšenja.

Odbor je prvi put uhapsio nekoliko sati nakon što je stvoren, uhapsili su 11 princa, četiri aktuelna ministra, kao i desetine bivših ministara saudijske vlade u vezi sa novootvorenim korpusima za sankcionisanje, izvještava Al-Arabiia.

Ministar nacionalne garde Prince Miteb bin Abdullah i ministar ekonomije Adel Fakeh su među uhapšenim, Al Arabiia navela je visokog zvaničnika iz Saudijske Arabije, pod uslovom da ostane anoniman. Alvaleed al-Ibrahim, vlasnik televizijske mreže MBC, takođe je uhapšen.

Desetine bivših ministara uhapsili su komitet prestolonaslednika, uključujući bivšeg guvernera pokrajine Rijad, bivšeg ministra finansija i bivšeg načelnika Kraljevskog suda.

Komisija je rekla da ponovo pokreće istragu o razornim poplavama koje su 2009. godine ubile preko 120 ljudi u gradu Džidah, a nanošenjem milijuna štete na imovinu. Nakon što je proširena istraga, zaključena decembra 2014. godine, sud u Saudijskoj sudiji utvrdio je krivicu 45 osoba, uključujući visoke službenike, zbog optužbi za podmićivanje, zloupotrebu moći i javne fondove, pranje novca i nedozvoljene poslovne operacije.

Još jedan važan slučaj koji je Odbor za borbu protiv korupcije nastavio je istraga o izbijanju tzv. Virusa respiratornog sindroma na Bliskom istoku (MERS) u Saudijskoj Arabiji 2014. godine, što je dovelo do skoro 300 smrtnih slučajeva i ispuštanja zdravlja zemlje ministar.

Većina visokih zvaničnika iz Saudijske federacije nadležnih za državni nadzor, istragu i krivično gonjenje će sjediti u komitetu, koji će se sastojati od generalnog tužioca i šefova državne bezbednosti, organa za borbu protiv korupcije, revizijskog biroa i predsjedavajućeg komisije za monitoring i istragu.

„S obzirom na ono što smo primijetili o eksploataciji od strane nekih slabih duša koje su svoje interese stavile iznad javnog interesa, kako bi se nezakonito prikupili novac“, rekao je Saudijski kralj u izjavi, objašnjavajući potrebu za formiranjem tela .

Prestolonaslednik Salman, koji je u junu imenovan za naslednika saudijskog prestola, poznat je po svojim stavovima o reformi. Knez, koji je držao nekoliko ključnih položaja u vladi čak i pre njegovog nadmora, navodno je iza serije najnovijih domaćih reformi u ultra-konzervativnoj zemlji, što je opušteno otežalo stroge socijalne zakone države.

Sa jedne od najnovijih poteza politike, vlada Saudije je ukinula zabranu vožnje žena. Prestolonaslednik Salman je, navodno, predvodio promene političkih ciljeva, ubedivši svog oca, kralja, da razmotri ograničenje. Ranije je ženama u Saudijskoj Arabiji takođe bilo dozvoljeno da koriste državne usluge bez muških staratelja.

Princ je prošlog mjeseca nagoveštavao da se neće zaustaviti, obećavajući povratak od tvrdoglavnog tumačenja religije do onog što je opisao kao „umereni islam“, dok se obećao da će iskoreniti ekstremna uverenja unutar zemlje.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*