Patrijarh prvi put o ustoličenju Joanikija

BEOGRAD –

Danas u Hramu Svetog Simeona Mirotočivog na Novom Beogradu Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije prvi put je govorio o protivnicima predstojećem ustoličenju mitropolita Joanikija koje će biti održano 5. septembra na Cetinju.

On je istakao da do sada nije rekao ni jednu reč o zbivanjima u Crnoj Gori, ali da prepoznaje savremeni mehanizam zamena teza.

patrijarh porfirije

Izvor: EPA (Andrej Cukic)

Zato nisam do sada ni jednu reč rekao na ono što se zbiva u Crnoj Gori, i zaista smo veoma tužni i prepoznajemo savremeni mehanizam zamena teza gde nekoga unapred proglasite crnim, gde ga proglasite provokatorom, kreatorom svih mogućih problema i onda sebi stvorite legitimno pravo da ga sputavate da on vodi putevima svoje slobode koja je istovremeno i ljubav. Naime, za jednu normalnu, prirodnu stvar po kojoj crkva funkcioniše, a to je ustoličenje jednog episkopa, a u konkretnom slučaju vekovima su se pravoslavni mitropoliti ustoličavali na Cetinju, neko je proglasio da to ne treba tako da bude, iako mi sada nemamo drugo rešenje jer sprovodimo ono što je prirodno i normalno, a bivamo definisani kao „neko ko nešto na silu nameće“ i kao „neko ko ne razume situaciju“ i kao „neko ko provocira“.

„To je kao kad bi vam neko rekao – Vi ne možete da dišete vazduh jer taj vazduh ne pripada vama! A, vi bez disanja ne možete jer je to prirodna i normalna stvar. Ustoličenje i sve što crkva čini jeste uvek u duhu ovih reči Hristovih, u duhu onoga što se temelji na veri i na molitvi, u duhu smirenja i u duhu ljubavi. Crkva dejstvuje i dela uvek i isključivo iz jevanđelja. Po svojoj prirodi ona nije tu da rešava bilo kakve političke nesporazume, nije tu čak ni da utiče na njih, a kamoli da donosi političke odluke“, rekao je patrijarh Porfirije.

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*