Crna Gora litijama dočekuje patrijarha

Patrijarh Porfirije danas će prisustvovati večernjoj molitvi i nakon toga se obratiti narodu, a u nedelju prisustvovati ustoličenju mitropolita Joanikija u Cetinjskom manastiru, navodi Politika.

U Podgorici sve spremno za doček patrijarha (Foto Marko Drobnjak)

 

Podgorica – Ispred Hrama Hristovog spasenja u Podgorici sve je spremno za doček njegove svetosti srpskog patrijarha Porfirija.

Iznad glavnog ulaza u Hram piše: „Blagosloven koji dolazi u ime Gospodnje”. Sa desne strane ulaza u Hram Hristovog vaskrsenja postavljen je veliki portret Svetog Save, a sa leve strane portret Svetog Petra Cetinjskog Čudotvorca.

Iznad svetaca postavljena su i dva velika video-bima, kako bi svi prisutni vernici mogli da prate zbivanja oko Hrama i u njemu 4. septembra kada u  Podgoricu i njen hram stigne patrijarh Porfirije.

Prema protokolu patrijarh će prisustvovati večernjoj molitvi i nakon toga se obratiti narodu. Narednog dana, patrijarh Porfirije će prisustvovati ustoličenju mitropolita Joanikija u Cetinjskom manastiru.

Patrijarha će „dočekati” i portreti 13 mitropolita koji su postavljeni na platou ispred Hrama sa leve strane, iznad montažne tribine. Reč je o mitropolitima, od 1607. godine, koji su upravljali Crkvom u Crnoj Gori, do izabranog mitropolita Joanikija.

Tu su portreti Danila Petrovića Njegoša, Sava Petrovića Njegoša, Vasilija Petrovića Njegoša, Arsenija Plamenca, Petra Drugog Petrovića Njegoša, Nikanora Ivanovića, Ilariona Drugog Roganovića, Visariona Ljubiše, Miotrofana Bana, Gavrila Dožića, Joanikija Lipovca, Arsenija Bradarevića, Danila Dajkovića, Amfilohija Radovića i mitropolita Joanikija Mićovića.

Protojerej Predrag Šćepanović saopštio je da će patrijarha dočekati verni narod Crne Gore iz Kuča, Bratonožića, Pipera, Zete…

„Iz svih krajeva Podgorice će ići manje litije u slavu i čast blagoslovenog, onoga koji dolazi u ime Gospodnje” saopštio je Šćepanović.

„Znam da će ići Kuči, Piperi, Bratonožići, Bjelopavlići, sa ove strane će krenuti Zećani, Stari aerodrom, Konik, momci iz Bastona, Zabjela, Tološa, Vranića, Zlatice, Zagoriča i ostalih delova Podgorice, tako da će nas to vratiti u one lepe dane kada se ulicama Crne Gore u svepravoslavnim litijama okupljalo oko 200.000 ljudi, kada nijedna maramica nije pala na ulicu. Da se podsetimo, da se vratimo i da kroz molitvu Bogu i Svetome Savi i mi pokažemo da smo dostojanstven narod, kulturan narod”, dodao je Šćepanović.

(Foto N. Đurić)

Napominje da je reč o velikom događaju i da je najznačajnija institucija naroda Crne Gore Mitropolija, nekadašnja zetska, a današnja crnogorsko-primorska, jer su crnogorski mitropoliti 352 godine, od 1499–1851. godine, do upokojenja Petra Drugog Petrovića Njegoša vladali Crnom Gorom.

On dodaje da su desetine hiljada ljudi najavili dolazak u Podgoricu, da dočekaju patrijarha Porfirija kao i mnoge arhijereje Srpske pravoslavne crkve i predstavnike pomesnih pravoslavnih crkava.

Iako je Vlada Crne Gore objavila vest da je njen predsednik Zdravko Krivokapić zbog preventive „na kućnom lečenju” on je juče predsedniku Odbora za bezbednost Milanu Kneževiću uputio dopis u kojem navodi da saziva sednicu Veća za nacionalnu bezbednost za petak 3. septembar. Jedina tema, kako piše u ovom pozivu, je analiza aktuelne bezbednosne situacije.

DPS traži izmeštanje ustoličenja Joanikija

Podgorica – Predsedništvo Demokratske partije socijalista zatražilo je sinoć da se izmesti ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija

iz Cetinja i upozorilo Vladu Crne Gore i njene organe da će snositi odgovornost za svaki eventualni nemili događaj ili incident.

Predsedništvo DPS-a tvrdi i da je Crna Gora duže vreme, „a intenzivno u poslednjih nekoliko godina, na udaru političko-medijske kampanje koja se vodi iz

Srbije”, saopšteno je sinoć iz te partije,prenosi Tanjug.

 

 

 

IZVOR:POLITIKA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*