U toku istrage i veštačenja o tri velika požara

Ovo leto obeležili su požari u magacinu „Luke Beograd”, na deponiji u Vinči i u Kineskom tržnom centru u Bloku 70. – Stigao je izveštaj policije o požaru na deponiji i njegovi navodi se proveravaju u Drugom osnovnom javnom tužilaštvu, navodi Politika.
Požar u Bloku 70

Vatrogasno-spasilačka brigada gasila je od 21. juna do 13. septembra 1.390 požara, a tri velika „obeležila” su ovu sezonu – u „Luci Beograd” u Ulici Žorža Klemansoa na Dorćolu, na deponiji u Vinči i u Kineskom tržnom centru u Bloku 70 na Novom Beogradu. Požari su se dogodili pre više od mesec dana, ali su istrage, uglavnom, i dalje u toku.

Prvi u nizu požara bio je na Dorćolu gde je goreo magacinski prostor od oko 4.000 kvadrata. Kako su tada rekli u Upravi carina, u jednom od njih nalazila se uskladištena i privremeno smeštena roba – sportska i medicinska oprema, kozmetički proizvodi, auto-delovi… Dok je vrednost uskladištene robe tada procenjena na 330.000 evra, ona koja je bila privremeno smeštena procenjena je na 1.100.000 evra. U drugom javnom carinskom skladištu nalazila su se alkoholna pića i usisivači, takođe uskladišteni i privremeno smešteni pod carinski nadzor. Vrednost uskladištene robe je 99.700 evra, dok je vrednost privremeno smeštene robe 121.000 evra.

Posle gašenja vatre i dogašavanja koje je trajalo dva, tri dana počela je istraga o ovom požaru. Osim vatrogasaca i policije, o požaru je obavešteno i Prvo osnovno javno tužilaštvo. Izveštaj Uprave kriminalističke policije odeljenja za uviđajno-operativne poslove, o požaru u magacinskom prostoru „Metalci” vlasništvo Luke Beograd, u lamelama broj 9 i 10 koje su pod zakupom firmi „Monte Line” d.o.o., „Transfera”d.o.o. i „TKO Productions 0148” d.o.o. u tužilaštvu su primili istog dana kada se on i dogodio 14. jula.

– Postupajući po navedenom izveštaju, mi smo 7. septembra naredbom odredili veštačenje da bi se utvrdio uzrok koji je doveo do ovog požara, radi utvrđivanja da li se u radnjama bilo kog lica stiču elementi krivičnog dela izazivanje opšte opasnosti iz čl. 278 KZ ili bilo kog drugog krivičnog dela za koje se goni po službenoj dužnosti – rekli su u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu. Sada se čekaju rezultati te istrage.

Požar koji je izbio 7. avgusta na deponiji Vinča i zbog čega je ovo nekadašnje smetlište dimilo 16 dana još nije razjašnjen. Kada je vatra izbila, u medijima se pojavio snimak na kome se na deponiji neposredno pre pojave plamena vide dva muškarca zbog čega je bilo sumnji da je požar podmetnut. Za ovaj požar nadležno je Drugo osnovno javno tužilaštvo.

– Naše tužilaštvo postupalo je na osnovu medijskog izveštavanja pa smo nakon upoznavanja sa događajem započeli istražne radnje tako što smo podneli zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja Upravi kriminalističke policije, odeljenju za istraživanje eksplozija, požara i havarija na okolnosti uzroka požara, na osnovu kog zahteva nam je stigao izveštaj. Trenutno su u toku provere iz ovog izveštaja. Kad se utvrde sve relevantne činjenice i preduzmu sve mere iz naše nadležnosti od značaja za ovaj događaj, mi ćemo doneti odluku u predmetu – kažu u Drugom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu.

Požar u Vinči po ko zna koji put pokrenuo je i pitanje o zagađenju životne sredine i o tome šta je sve sa ove nesanitarne deponije godinama odlazilo u vazduh i zemlju.

Još se čekaju rezultati istrage i za požar u Kineskom tržnom centru u Bloku 70 koji je izbio u 12. avgusta. I ovaj požar bio je pod lupom javnosti jer su se na licu mesta mogle čuti različite priče šta je dovelo do vatre koja je progutala oko 4.000 kvadrata, sto lokala i izazvala ogromnu materijalnu štetu koja se meri u milionima evra. Spominje se čak i brojka od dvadeset miliona evra. Neki sugrađani tvrdili su da se plamen pojavio u jednom od restorana na prvom spratu i to nekoliko časova posle zatvaranja celog centra, neki da je požar izbio zbog preopterećenosti elektroinstalacija, a treći su smatrali da je požar podmetnut kako bi se prodavci izbacili odavde jer je ovo jedna od odličnih lokacija na Novom Beogradu.

Kako su rekli u Trećem osnovnom javnom tužilaštvu, oni su naložili policiji da preduzme sve radnje da bi se utvrdilo šta je uzrok požara u Kineskom tržnom centru.

 

 

IZVOR.POLITIKA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*