Bošnjaci ruše treći stub vlasti u BiH

Smenu glavne tužiteljke srpska i hrvatska strana doživljavaju kao još jedan dokaz da su najviše pravosudne institucije pod snažnim uticajem bošnjačke politike, piše Politika.

Tužilaštvo i sud BiH (Doto VSTS)

 

Sarajevo – Visoki sudski i tužilački savet (VSTS) BiH potvrdio je odluku Drugostepene disciplinske komisije i smenio Gordanu Tadić sa funkcije glavnog tužioca BiH. Smenu Tadićeve srpska i hrvatska strana doživljavaju kao još jedan dokaz da su najviše pravosudne institucije u BiH pod snažnim uticajem bošnjačke politike. Koliko su te sumnje i opravdane potvrđuje činjenica da je za smenu Tadićeve glasalo šest bošnjačkih članova VSTS, a nijedan srpski i hrvatski.

Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH i lider SNSD-a, izjavio je da je Tadićeva smenjena pod „direktnom instrukcijom SDA”, što se, kazao je on, može posmatrati i kao osvetnički potez, ali i pokazna vežba kako se može provesti svako ko se odupre Osmanu Mehmedagiću Osmici (direktor OBA BiH) i Bakiru Izetbegoviću (lideru SDA).

„Njihova koncepcija je ovladati Izbornom komisijom BiH, što su, nažalost, radili zajedno s nekim ljudima iz Republike Srpske, ovladati Tužilaštvom BiH, što je govorio Bakir Izetbegović. Sud BiH već imaju sa sumnjivim kadrom iz Sarajeva, koji se predstavlja kao ’ostali’, uglavnom pod direktnom kontrolom Osmice i te službe. Oni završavaju svoj ’pakleni plan’, u kojem bi regulisali BiH onako kako žele”, rekao je Dodik, naglasivši da se „to mora zaustaviti”, ukoliko se želi nastaviti s dejtonskom BiH.

Oštre reakcije zbog smene Tadićeve, koja je završila kao i njena tri prethodnika (Marinko Jurčević, Milorad Barašin i Goran Salihović, koji su takođe smenjeni), stigle su i iz Hrvatskog narodnog sabora (HNS), organizacije koja okuplja većinu hrvatskih stranaka u BiH. Osim zaključka da „u ovim trenucima traje bošnjačko otimanje i ovladavanje pravosuđem BiH”, u saopštenju HNS-a se naglašava da je „nasilna smena Tadićeve pod palicom bošnjačkog političkog vrha, potpomognutog besramnim paraobaveštajnim pritiscima i medijskim spinovima, označila slom trećeg stuba vlasti u BiH”.

Smenu Tadićeve, koju nazivaju „rušilačkim pohodom”, u HNS-u doživljavaju i kao uvod „u neizvesno stanje, ne samo u okviru pravosudnih institucija i vladavine prava, nego i političkog i institucionalnog okvira kroz neskrivene pokušaje bošnjačkog ovladavanja Federacijom BiH”.

Komentarišući činjenicu da je glavnog tužioca BiH smenilo šest bošnjačkih članova VSTS-a, bivši predsednik te pravosudne institucije Milan Tegeltija rekao je da to dovoljno dokazuje o čemu je reč. „To govori da je VSTS institucija jednog naroda –bošnjačkog, jednog entiteta – Federacije BiH i jedne političke partije – SDA. Ovaj razvoj događaja je, nažalost, očekivan od trenutka kad je SDA preuzela kontrolu nad VSTS-om”, izjavio je Tegeltija za Srnu. On tvrdi da Republika Srpska i srpski narod, ali i hrvatski, ne može u budućnosti „očekivati ništa dobro i zakonito”, ne samo od VSTS-a, koji je „danas samo alatka i instrument u rukama SDA”, nego i od suda i Tužilaštva BiH.

 

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*