Ružić na Svetskom forumu u Londonu o obrazovnom sistemu u Srbiji

Izvor: Tanjug / Jadranka Ilić

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je da obrazovni sistem Srbije podržava ekonomski rast zemlje stvaranjem okruženja u kome učenici od najranijih uzrasta uče o savremenim tehnologijama i njihovim potencijalima, saopšteno je iz ministarstva.

Ružić je na Svetskom forumu obrazovanja u Londonu rekao da je 2020. godine za učenike prvog razreda u Srbiji uveden predmet Digitalni svet, dok je od 2017. godine Informatika i računarstvo obavezan predmet za učenike od 5. razreda.

„U tom smeru i oblikujemo naše obrazovne strategije, jer smo uvereni, a dobili smo i dosta dokaza tokom pandemije, da je učešće inovacija u obrazovnom procesu od vitalnog značaja za njegov dinamičan razvoj. Takođe, važna je i kompatibilnost obrazovanja sa potrebama naših učenika i studenata, ali da potrebama privrednog okruženja“, naveo je Ružić.

Na Svetskom forumu obrazovanja, koji se održava od 22. do 25. maja učestvuje 112 ministara iz 107 zemalja, a glavna tema su odgovori zemalja na nove i dugoročne izazove, kao i kako obrazovanje može da pomogne stvaranju uspešne ekonomije.

Ružić je na rekao da su tokom pandemije kovida-19 „svi mogli da shvate prednosti digitalizacije“ kada je, kako je naveo, tradicionalno obrazovanje zamenjeno učenjem na daljinu.

„Nismo propustili nijedan nastavni dan, niti je bilo kašnjenja kada je u pitanju ispunjavanje nastavnih planova i programa na svim nivoima obrazovanja“, kazao je Ružić.

Ministar je naveo da je u toku opremanje škola odgovarajućom IKT infrastrukturom.

 

IZVOR:N1

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*