25. novembra obeležavaće se Dan AP Vojvodine

Na sednici Pokrajinske vlade predloženo je da se Dan AP Vojvodine svečano obeležava 25. novembra, kada je 1918. godine Velika narodna skupština u Novom Sadu proglasila prisajedinjenje vojvođanskih oblasti Kraljevini Srbiji.

Utvrđen je i program javne rasprave o Nacrtu pokrajinske skupštinske odluke o utvrđivanju i svečanom obeležavanju Dana AP Vojvodine i drugih dana od pokrajinskog značaja, a predloženo je da se obeležava i 15. maj, povodom Majske skupštine održane u Sremskim Karlovcima 1848. godine, na kojoj je proglašeno stvaranje Srpske Vojvodine, saopšteno je iz Pokrajinske vlade.

U AP Vojvodini, kao datumu od pokrajinskog značaja, predlaže se da se obeležavaju 15. maj, povodom Majske skupštine održane u Sremskim Karlovcima 1848. godine, na kojoj je proglašeno stvaranje Srpske Vojvodine, te 10. decembar – Međunarodni dan ljudskih prava, kada su Ujedinjene nacije 1948. godine usvojile Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima.

Prema usvojenom programu, javne rasprava će se održati od 1. do 30. aprila: 3. aprila u Rumi, 10. aprila u Zrenjaninu i 17. aprila u Novom Sadu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*