RSE: Hakersko „ogoljavanje“ poslovanja Hidroelektrane Bajina Bašta u Srbiji

Screenshot-

Nakon hakrskog napada na informacione sisteme Elektroprivrede Srbije (EPS), poslovni i lični podaci zaposlenih mogu se preuzeti sa interneta, piše Radio Slobodna Evropa (RSE). Jedini institucionalni odgovor došao je, kako se navodi, iz Kancelarije Poverenika za zaštitu podataka o ličnosti, čiji je nalaz da „nema povrede ličnih podataka“.

„Zabranjeno osmatranje, snimanje i pristup“, natpisi su na brojnim tablama koje su vidno istaknute na ogradama oko „Hidroelektrane Bajina Bašta“ na koje je RSE naišao u naselju Perućac, oko 190 kilometara zapadno od Beograda.

Duž ograde oko sistema za proizvodnju struje na reci Drini vidi se i po neka kamera, uz upozorenje da je objekat pod video nadzorom, piše ovaj medij.

„Hidroelektrana Bajina Bašta“ dobro je zaštićena i teško joj se prilazi, navodi se u tekstu. U digitalnom svetu, međutim, piše RSE, jedno od najkompleksnijih postrojenja za proizvodnju struje u Srbiji potpuno je ogoljeno.

Poslovna dokumentacija iz prethodnih nekoliko godina, pojedini lični podaci zaposlenih u „Hidroelektrani Bajina Bašta“ poslednjih meseci mogu se preuzeti sa interneta, navodi se.

Skenirane lične karte, fakultetske diplome, radni nalozi zaposlenih, niz poslovnih podataka „Hidroelektrane Bajina Bašta“, koja posluje u okviru Elektroprivrede Srbije, samo je deo procurele dokumentacije, pokazala je analiza Radija Slobodna Evropa (RSE).

Ovo je samo jedna od posledica hakerskog napada na informacione sisteme EPS državnog preduzeća za proizvodnju struje, koji su sredinom decembra prošle godine u potpunosti stali, navodi se.

Kako je tada kratko saopšteno iz tog preduzeća, desio se „nezapamćeni hakerski napad kripto tipa“, piše RSE.

Odgovornost za napad preuzela je hakerska grupa „Qilin“ tražeći od ovog državnog preduzeća da plati „otkup“ kako se poverljiva dokumenta ne bi našla u javnosti, piše ovaj medij. Nema zvaničnih potvrda o tome da li je otkup plaćen, piše RSE.

Dok su predstavnici EPS-a, ali i nadležnih institucija davali šture izjave, oko 130 gigabajta različitih fajlova Elektroprivrede Srbije postavljeno je na internet, navodi se u tekstu.

Njima se i dalje može pristupiti preko enkriptovanih web brauzera i zatvorenih Telegram kanala, piše ovaj medij.

Hakerski kolektivi, poput grupe Qilin, biraju kanale komunikacije kojima se „teže ulazi u trag“.

Jedina institucionalni odgovor na incident za sada je stigao iz Kancelarije Poverenika za zaštitu podataka o ličnosti. Posle skoro punih pet meseci nakon „nezapamćenog“ hakerskog napada na informacioni sistem EPS-a, nalaz Poverenika je da „nema povrede ličnih podataka“, navodi se.

To se navodi zapisnikom dostavljenom 5. juna 2024. godine RSE po Zakonu o pristupu informacijama.

Procurili podaci daju drugačiju sliku.

Ceo tekst pročitajte na sledećem linku.

 

 

 

IZVOR:N1

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*