67 kvadrata za 110 evra mesečno

U prve stanove koje će država početi da gradi za pripadnike vojske, policije i službi bezbednosti, po ceni od najviše 550 evra po kvadratu, stanari će moći da uđu već u septembru sledeće godine, i to u Nišu, Kraljevu i Kragujevcu. Do kraja 2019. biće useljeni i prvi stanovi u Beogradu.

Najavljena cena od 550 evra po kvadratu, koja je daleko ispod tržišne, mogla bi nekog navesti da se zapita kakav je kvalitet izgradnje tih stanova. „Blic“ je juče zavirio u ogledni stan u Zemunu sa ministarkom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoranom Mihajlović, ne bi li se uverili u kvalitet izgradnje. Iako cena stana nije ni blizu one koja se traži na tržištu, nema ni govora da stanovima koje država planira da gradi nešto nedostaje niti da je kvalitet upitan. Stan kojim smo prošetali ima 67 kvadrata i veoma je funkcionalno i kvalitetno napravljen – ima dnevnu sobu, kuhinju, trpezariju, dve spavaće sobe, kupatilo i toalet.

– Svi stanovi će biti kvaliteta kao što je ovaj ogledni. Svi koji su zainteresovani za kupovinu mogu da ga pogledaju kako bi videli šta kupuju. To nisu socijalni već stanovi po svim standardima EU i propisima o energetskoj efikasnosti. Kvadrat će koštati od 400 do 500 evra, bez PDV. Procena je da će u Beogradu kvadrat biti 500 evra, a u unutrašnjosti niže. Stanovi su veličine od 32 do 92 kvadrata, a rata za stan u kome se nalazimo, od 67 kvadrata, nešto je više od 110 evra. U gradnji će učestvovati 80 odsto domaćih kompanija – kaže Mihajlovićeva. Za prvi deo ovog projekta, izgradnju 1.578 stanova, država je izdvojila 64 miliona evra. Do 2020. biće uloženo 200 miliona evra samo u izgradnju.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*