70 godina „Zastava filma“ i „Dijanina deca“ u Noći muzeja

Ustanove kulture Ministarstva odbrane kao i prethodnih godina, i ove „15. Noći muzeja“, priključile su se velikoj evropskoj manifestaciji.

Tradicionalno, Vojni muzej na Kalemegdanu otvorio je svoje galerije i postavke za hiljade posetioca, dok se na platou muzeja priključio Vojnofilmski centar „Zastava film“ koji ove godine proslavlja 70. godina postojanja.

Kako se navodi na zvaničnoj internet stranici Ministarstva odbrane, posetioci su ispred Vojnog muzeja mogli videti neke od najnagrađivanijih „Zastavinih“ filmova poput „Suze na licu“, kao i „Tišine“, „Pontius Pilatus“, „Toplički ustanak“, „Šantić 93“, „Podvodni diverzanti“ koji su bili nominovani za Oskara. Pored filmova, „Zastava“ je izložila i fotografije iz svojih dela, kao i stare kamere, objektive, celuloidne trake, klape. Tako su se posetioci „Noći muzeja“ mogli upoznati kako su se nekada izrađivali filmovi kada su kinematografi zaista morali poznavati tehniku, a laboratorije kakva je ona koju je do 2005. godine imala i „Zastava“, bile veoma važan deo procesa stvaranja sedme umetnosti.

„Ovo nije prvi put da Vojnofilmski centar učestvuje u ovoj manifestaciji, ali je naše ovogodišnje učestvovanje od posebnog značaja jer je deo obeležavanja sedam decenija rada“ – rekla je organizatorka snimanja Aleksandra Lorencin Živković i dodala da se tehnika koju je „Zastava film“ prikazala danas više ne koristi u izradi filmova i predstavlja pravi raritet.

U beogradskom Domu vojske u „15. Noći muzeja“ veliki broj posetioca imao je priliku da pogleda izložbu autorke Slađane Zarić i autora arhitekture Ivana Mangova, koja je posvećena najvećoj akciji spasavanja dece iz koncentracionih logora tokom Drugog svetskog rata. Zahvaljujući Dijani Budisavljević, od sigurne smrti spaseno je više od 7.500 srpskih dečaka i devojčica iz koncentracionog logora Jasenovac u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Ovo potresno svedočanstvo velikog podviga izuzetno hrabre žene, biće i narednih dana izloženo u Velikoj galeriji Doma Vojske.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*