74 GODINE NEZAVISNOSTI MAROKA

Svake godine, 11. januara, Maroko obeležava Dan svoje nezavisnosti, dan kada je ova zemlja poslala Francuskoj, SAD i Velikoj Britaniji dokument kojim traži nezavisnost. Ovi događaji su se desili 1944. godine tokom vladavine pokojnog kralja, Njegovog veličanstava kralja Mohameda V.

Anfa konferencija iz januara 1943., u kojoj je učestvovao Kralj Mohamed V, bila je važna prekretnica u maršu za nezavisnost. Kralj je iskoristio ovu priliku da se bavi pitanjem nezavisnosti tokom sastanka sa predsednikom Ruzeveltom, koji je obećao podršku Sjedinjenih Američkih Država za Maroko. Tema je takođe bila i razgovor sa britanskim premijerom Vinstonom Čerčilom.

U četvrtak, 11. januara 1944. godine, nacionalnosti istakalne partije su predstavili Manifest Sultanu Mohamedu V, i predali kopiju Francuskoj legatiji. U ovom Manifestu, nacionalnosti su otvoreno tražili nezavisnost Maroka pod pokroviteljstvom Njegovog Veličanstva Sidi Mohameda Ben Josefa.

Iako je dokument Manifesta dostavljen 1944. godine, Maroko nije osvojio nezavisnost te godine. Kralj Mohamed V prognan je od strane Francuske 1953. godine na Madagaskar. To je rezultiralo početkom aktivnog protivljenja francuskom i španskom pretoktoratu.

Proslava ovog istorijskog događaja sa izuzetnim simboličkim značenjem, prevođenjem zajedništva naroda i prestola u odbranu duhovnih i nacionalnih vrednosti zemlje majke, predstavlja poklon ljudima i ženama pokreta nacionalnog otpora, koji žive i čvrsto veruju u pravičnost svog cilja, žrtvujući svoje telo i dušu za svoju zemlju. Godišnjica je takođe prilika da se prisete nacionalne borbe kao vrednosti.

U ovakvim uslovima, Ambasada Kraljevine Maroko u Beogradu će organizovati prijem za članove marokanske zajednice koja se nalaze u Srbiji i Crnoj Gori. Ovom prilikom moći će da izraze tople čestitke i požele zdravlje, sreću i dug život kralju, kao i dalji prosperitet i napredak marokanskog naroda.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*