Abazović: Prosperitetu Crne Gore najveći protivnik veštačke podele u društvu

Izvor: REUTERS/Stevo Vasiljevic

Crnogorski premijer Dritan Abazović izjavio je na svečanom prijemu koji je organizovan povodom 21. maja, Dana nezavisnosti, da Crna Gora mora nepokolebljivo koračati evropskim putem i da nema većeg protivnika njenom prosperitetu i bogatstvu od veštačkih podela u društvu.

Svečanosti su između ostalih prisustvovali predsednici države i Skupštine Crne Gore, Milo Đukanović i Danijela Đurović, predstavnici opozicije, diplomatski kor i mediji, mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo i reis Islamske zajednice Rifat Fejzić.

Kako je kazao Abazović, radost ne može biti potpuna ako 21. maj ne slave svi zajedno.

Abazović je kazao da da proces obnove državne nezavisnosti nije bio lak i dodao da se posle 16 godina treba zapitati da li je dovoljno učinjeno da se Crna Gora osnaži i učini prihvatljivom za sve.

„Naša intencija je da ovaj dan slave svi građani i građanke naše države, bez obzira kako su glasali pre 16 godina, kako se izjašnjavaju i kom se Bogu mole“, rekao je Abazović.

U govoru je istakao da različito mišljenje ne sme dovoditi do polarizacije društva.

„Ne smemo dozvoliti da nepoštovanje drugačijeg mišljenja proizvodi polarizaciju unutar društva, odbojnost prema državi i njenim simbolima. Tome moramo stati na kraj jer nema većeg protivnika prosperitetu i bogatstvu Crne Gore od veštačkih podela u društvu“, naveo je Abazović.

On je poručio da je danas u toku borba za državu jednakih šansi i jakih institucija.

„Danas, nova Crna Gora želi novu društvenu paradigmu. Nekada smo se borili za državno-pravni status Crne Gore, a danas se borimo za njen društveni karakter. Zato je danas borba za državu jednakih šansi, evropske budućnosti, socijalne jednakosti, jakih i nezavisnih institucija, borba za nacionalne interese Crne Gore“, kazao je Abazović.

Kako je rekao, upravo zbog toga želi da se Crne Gore svi sete češće i da se ljubav prema njoj iskazuje svakodnevno, poštovanjem Ustava, zakona i institucija, plaćanjem poreza, čuvanjem njene prirode i svih bogastava.

„Time ćemo izgraditi sistem koji neće zavisiti od partija na vlasti, već od duha i slova zakona. Zemlja vladavine prava i funkcionalnih institucija sistema je ideal od kog Crna Gora ne sme nikad da odustane. Što su one jače, jača je i Crna Gora“, poručio je premijer.

Prema njegovim rečima, Crna Gora nema luksuz da još jednu generaciju izgubi u balkanskim suludostima i vetrometinama.

 

 

 

IZVOR:N1

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*