Advokat Goran Petronijević i Čedomir Jovanović u medijskom klinču

(Фото Epa/Fehim Demir \ Д. Жарковић )

Advokatska komora Srbije ne raspolaže podacima koji bi mogli da dovedu u vezu događaj u kafiću sa nastupom u medijima lidera LDP-a

(Foto Epa/Fehim Demir \ D. Žarković )

O incidentu u kafiću u Njegoševoj ulici na Vračaru u kojem su napadnuti i pretučeni penzionisani sudija Novica Peković (70) i beogradski advokat Goran Petronijević (60) i posle pritvaranja četvorice osumnjičenih za nasilničko ponašanje, po svemu sudeći, još će se dugo govoriti. Umesto da se vodi i završi u pravosudnim institucijama, razgovor o incidentu nastavio se u javnosti i to optužbama koje je na račun povređenog Petronijevića izneo lider LDP-a Čedomir Jovanović.

Samo dan pošto je u javnost izašla informacija o prebijanju advokata i penzionisanog sudije, lider LDP-a je na svom profilu na društvenoj mreži „Fejsbuk” napisao da „to što Petronijević svoje vreme provodi u maniru onih koje zastupa, njega uopšte ne zanima, ali to što već decenijama služi kao advokat i saučesnik mafije – to ga interesuje”.

Jovanović je dodao i da advokatska komora treba da raščisti stvari u svojim redovima i da se zamisli o svojoj ulozi u društvu kada u nju ne može da se upiše Nata Mesarović, koja je osudila ubice premijera Đinđića, a njen ugledni član je advokat ubice Đinđića.

– Baš me briga koga brane, kome su šta dužni i zašto se tuku po beogradskim lokalima. Neka pokušaju da urade bar nešto pametno za ovu zemlju, sem što sprečavaju svoje časne kolege da rade svoj posao, a štite one koji brukaju profesiju advokata svaki dan – navodi se na fejsbuk profilu Čedomira Jovanovića.

Objave na društvenoj mreži bile su, čini se, samo nastavak onoga što je lider LDP-a izneo tokom gostovanja u jednoj emisiji na televiziji sa nacionalnom frekvencijom. Nazvavši Petronijevića „udbaškim đubretom”, a potom i „ološem i bitangom”, Jovanović je tada kazao da je pomenuti advokat branio sve najgore u ovoj zemlji. Lider LDP-a u izjavama nije štedeo ni Petronijevićeve kolege.

– To debelo udbaško đubre sedi u Upravnom odboru Advokatske komore Beograda zajedno sa svim onim bitangama, što nisu advokati, nego saradnici – rekao je Jovanović u emisiji.

U Advokatskoj komori Srbije juče nisu želeli da komentarišu ono što je lider LDP-a izjavljivao i napisao na društvenoj mreži, podsećajući da su se o tome izjasnili u saopštenju izdatom nakon napada na Pekovića i Petronijevića. U tom dokumenti, krovna komora svih advokata u zemlji osudila je napad na svoje kolege i pozdravila brzu reakciju organa gonjenja, ali i navela da trenutno ne raspolaže podacima na osnovu kojih bi mogla dovesti u vezu događaj u ugostiteljskom objektu sa nastupom u medijima narodnog poslanika Čedomira Jovanovića. Ipak, upozorila je da ovakvi istupi, koji se svakako mogu okarakterisati kao govor mržnje, mogu izazvati eskalaciju nasilja.

– Ocene rada i ličnosti pojedinih advokata i tadašnjeg Upravnog odbora AKB koje je narodni poslanik Čedomir Jovanović izrekao u emisiji na televiziji sa nacionalnom frekvencijom sa nizom uvredljivih i diskriminatorskih kvalifikacija, AKS ocenjuje kao neprihvatljive – navodi se u saopštenju AKS, a potom dodaje da svi učesnici javnih debata, a naročito predstavnici političkih organizacija, moraju biti sposobni da artikulišu svoju argumentaciju na način koji ne ugrožava sigurnost građana i ne krši opšteprihvaćene norme ponašanja.

U izjavi za „Politiku” advokat Petronijević kaže da se ne bi spuštao na nivo čoveka koji je ceo život štitio kriminalce i da je ono što će sada reći poslednje što će komentarisati u vezi sa Jovanovićem. Smatra da je potrebno smiriti situaciju, a ne dodatno je podgrejavati.

– O mafiji svi mogu da govore osim njega. Ako gospodin Jovanović svoju kampanju mora da vodi preko mojih slomljenih rebara (ima li on veze sa tim ili ne), a da nema drugi program, onda su i on i Srbija u problemu. Shvatam da je koncept njegove kampanje da se po svaku cenu pojavi u medijima, ali ne razumem zašto pokušava da celu Srbiju i region ubedi da mačka ne jede slaninu, a da on nije štitio one koji su označeni kao ubice premijera Đinđića. On meni spočitava da sam deo nekakvih kriminalnih krugova. Njima pripadaju ljudi koje sam branio, naravno. Moja advokatska profesija zahteva da branim ljude koji dođu u poziciju da su optuženi za izvršenje određenih krivičnih dela. Moj posao podrazumeva obavezu da branim te ljude, njihova prava. Upravo iz toga proizilazi da ja, one koji su optuženi za najteža krivična dela, a i članove mafije, branim iz profesionalne obaveze, a Jovanović, očigledno, to radi iz nekih drugih razloga. To je razlika između mene i njega. On nije advokat, nema ni potrebu, ni obavezu da ih brani. Očigledno su razlozi neki drugi – kazao je Petronijević za naš list.

Upitan šta misli zbog čega se lider LDP-a „ostrvio” na njega, Petronijević je odgovorio da misli da je to zbog njegovog komentara na tvrdnje koje su iznete u jednoj od emisija na TV „Pink” u kojoj su gosti bili Jovanović, Svetlana Ražnatović, Darija Kisić Tepavčević i Željko Mitrović.

– Zvali su me novinari i pitali me da li sam bio u procesu o kojem se govorilo u emisiji, da li je istina da je Jovanović bio u Šilerovoj, pošto je on to negirao i da li je obilazio Dušana Spasojevića u zatvoru. Kazao sam da za sve što je rečeno imamo eksplicitne tragove. Pretpostavljam da ga je to dotaklo – zaključio je Petronijević.

IZVOR:POLITIKA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*