Advokati odlučuju o daljim koracima povodom dopune mišljenja VKS o bankarskim sporovima

U Beogradu je počela Konferencija svih advokata Srbije a tokom dana će biti održana i vanredna Skupština Advokatske komore Srbije. Oko 1.000 advokata, će odlučiti o daljim koracima advokature povodom dopune pravnog stava Vrhovnog kasacionog suda (VKS) o bankarskim sporovima.

Advokaturi je sporna dopuna pravnog stava VKS iz 2018. godine, u vezi sa pravom banke da naplaćuje troškove obrade kredita.

Prema rečima predsednice Advokatske komore Srbije Jasmine Milutinović, advokatura je udružena u mišljenju da dopuna stava Građanskog odeljenja VKS od 16. septembra, a posebno njeno obrazloženje, nije dopuna stava najvišeg suda iz 2018, već potpuno izmenjen stav sa kontradiktornim obrazloženjem.

Predsednica AKS je u izjavi za Tanjug navela da je konferencija zakazana sa ciljem da se proveri da li su advokati spremni da idu i u obustavu rada i ako bi išli u obustavu rada, koliko bi ona trajala.

Milutinović je istakla da će skupština AKS koju čine delegati iz cele Srbije na Pravnom fakultetu sa početkom u 16 časova, odlučivati prvo o tome da li prihvata ili ne prihvata preporuke konferencije i dalje doneti konkretne odluke o tome šta će AKS raditi u narednom periodu.

Advokatura je ujedinjena u stavu da nije bilo potrebe za dopunom, jer je sudska praksa bila ujednačena.

Pravni stavovi VKS nisu obavezujući za sudove, ali im daju smernice za buduće postupanje.

 

IZVOR:RTS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*