Advokati traže da se suđenja drže samo za hitne predmete

Фото: Суд у Новом Саду фото: Дневник.рс

BEOGRAD: Advokatska komora Srbije predložila je danas Ministarstvu pravde da s Vrhovnim kasacionim sudom i Republičkim javnim tužilaštvom razmotri mere i organizuje da se održavanje suđenja svede na neophodna minimum imajući u vidu ubrzano širenja korona virusa, zabranu održavanja javnih skupova i proglašenu pandemiju.

Foto: Sud u Novom Sadu foto: Dnevnik.rs

Advokati predlažu da se održavaju samo ona suđenja za koje postoje razlozi hitnosti ili povreda ljudskih prava koja ne trpe odlaganja, da se na isti način redukuju tužilačke istrage, kao i da se ograniči ulaz u sudove, druge pravosudne institucije i okružne zatvore.

Komora takođe predlaže da se na ulazima u sve sudove, tužilaštva i okružne zatvore postave dezinfekciona sredstva i obezbede zaštitne maske, kao i da se u sudnicama i drugim prostorijama sudova, tužilaštava i okružnih zatvora obezbede sredstva za dezinfekciju ruku, a stolovi, kvake i drugi predmeti, koji su izloženi konstantnim kontaktima, redovno dezinfikuju odgovarajućim sredstvima.

Smatra da je neophodno da se preduzmu i sve druge potrebne mere u skladu s preporukama Ministarstva zdravlja, Svetske zdravstvene organizacije i drugih zdravstvenih ustanova.

AKS napominje da je potrebno zaštititi zdravlje građana koji dolaze u sudove, nosioce pravosudnih funkcija, zaposlene u sudovima, advokate i sve druge učesnike u postupcima zbog svakodnevne izloženosti kontaktima s veoma velikim brojem potencijalno zaraženih osoba i podseća da kroz sudove svakodnevno prolazi više hiljada ljudi.

Inače, najveći sud u Srbiji – Viši sud u Beogradu, naložio je u četvrtak sprovođenje mera predostrožnosti povodom pojave korona virusa u svim objektima u njegovoj nadležnosti, u skladu s preporukama Ministarstva zdravlja i trenutnom epidemiološkom situacijom u zemlji.

Zaposleni u Palati pravde u Savskoj ulici i zgradi suda u Ustaničkoj ulici, kao i stranke, putem plakata istaknutim na javnim mestima upoznati su s preporukama, planirano je i da sudska straža, kao najizloženiji deo zaposlenih u sudu korisiti zaštitne rukavice i nosi maske na licu.

Sve sudije krivičnih odeljenja (za maloletnike, za prethodni postupak, sprečavanje korupcije…) obaveštene su da će lica lišena slobode prilikom privođenja najpre biti testirana merenjem telesne temperature beskontaktnim toplomerom.

Upravniku Okružnog zatvora u Beogradu i direktoru Uprave za izvršenje krivičnih sankcija preporučeno je da ukoliko se pojave lica s mogućnim simptomima korona virusa, ne sprovode okrivljene u pritvorske jedinice suda, već da o tome obaveste Upravu Višeg suda koja će odlučiti o daljim koracima u tim slučajevima.

Direktoru Uprave za izvršenje krivičnih sankcija sugerisano je da o svim merama i preporukama dalje obavesti kazneno-popravne zavode u Srbiji, rečeno je u četvrtak Tanjugu u tom sudu.

IZVOR:DNEVNIK

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*