Afera „Lažne vize“ dobila nastavak

RTRS

Afera „Lažne vize“ dobija i nastavak. Pod lupom Tužilaštva BiH i istražnih organa je i bh. Ambasada u Egiptu, preko koje su lažni turisti iz Kameruna dobijali vize, a potom u BiH, lažne putne isprave za zemlje unije. Sud BiH potvrdio je optužnicu Tužilaštva protiv dvojice Kamerunaca. Bili su dio organizovane grupe koja je krijumčarila migrante.

Ndip i Donatus Eta stigli su avionom iz dalekog Kameruna sa grupom od 21 sunarodnika. Prethodno, u diplomatskom predstavništvu BiH u Egiptu obezbeđene su vize – turističke! Verski turizam bio je izgovor, a stvarni cilj – Francuska i Italija.

Falsifikovane dokumente tih država dobili su u Konjicu, gdje su se zaputili sa sarajevskog aerodroma. Čekao ih je rezervisan hotel, a 12 dana kasnije su uhapšeni. Sa njima je uhapšeno i 17 od 21 lažnog turiste. Oni su proterani u zemlju porekla.

Ostali su ipak uspeli da se „zagube“ u migrantskim kolonama na putu ka zemljama Unije.

RTRS

– Optuženi se terete da su, delujući kao organizovana grupa a radi sticanja nezakonite imovinske koristi, vrbovali državljane Kameruna, obećavajući im da će im za novčane iznose između 4.500 i 7.500 evra, omogućiti odlazak u zemlje na području Evropske unije – naveo je Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Dok se početak suđenja dvojici Kamerunaca iščekuje, istražioci posao nastavljaju. Ko su sve članovi organizovane grupe? Ko je iz BiH lažnim turistima slao garantna pisma na osnovu kojih su dobijali vize. Zašto su u 4.000 kilometara udaljenom Kamerunu odabrali baš BiH kao tranzitnu tačku, a ne drugu zemlju regije? I kakva je uloga DKP-a u Kairu? Ambasador Sidik Spahić se ne oglašava.

– To je stvar diplomatsko-konzularnih predstavništava kako će u tom delu da procene neku osobu. Oni, naravno, imaju resurse za procenu i proveru preko prijateljskih zemalja, kroz određene baze podataka, preko BiH i agencija i s te strane, provera je morala da bude izvršena – navodi profesor Nedžad Korajlić.

I bila je provera, nemušto su se pravdale ranije bh. diplomate u ambasadama u Pakistanu i za Irak – nerezidentnoj u Jemenu. Ipak, samo u jednom septembarskom danu, 50 državljana Iraka vraćeno je sa sarajevskog aerodroma. Dodatnim proverama otkriveno je još najmanje 200 iračkih „turista“ koji su, iako sa bh. vizama, bili zainteresovani isključivo za zapadnoevropske, a ne bh. „potencijale“. Ili ekspanzija Pakistanaca na migrantskoj ruti kroz BiH i 3.000 lažnih viza – što su podaci bezbednosnog sektora.

– Ključna odgovornost je na Ministarstvu inostranih odnosno spoljnih poslova, jer je ono zaduženo da koordiniše, prati i propisuje rad svih DKP. Nažalost, deo ljudi iz tog ministarstva instruisani su da rade tako kako su radili – kaže Sloboda Župljanin, dekan Fakulteta za bezbednost i zaštitu u Banjaluci.

A kako su sve radili, trebalo bi da utvrdi Tužilaštvo BiH. Saznajemo da su tužioci intenzivirali istragu i izuzeli dokumentaciju iz MIP-a i spornih DKP-a. Potencijalne svedoke i osumnjičene ubrzano saslušavaju SIPA i Granična policija.

IZVOR:RTRS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*