Afera u EPCG: Tužilac saslušava Malerbu

Specijalni tužioci će tokom sledeće nedelje otputovati za Italiju, gde će saslušati italijanske državljane osumnjičene za malverzacije u slučaju javnosti poznatom kao „A2A“. Reč je o bivšem izvršnom direktoru „Elektroprivrede Crne Gore“ Enriku Malerbi, i bivšem finansijskom direktoru Masimu Sali. Kako saznajemo, nakon saslušanja osumnjičenih, Specijalno tužilaštvo privešće kraju istragu, a onda i odlučiti o podizanju optužnice u ovom slučaju.

Da će doći do njihovog saslušanja, najavila je i specijalna tužiteljka Stojanka Radović, kada je sredinom septembra u podgoričkom višem sudu razmatrana žalba na odluku sudije da se blokiraju akcije italijanske firme „A2A“ u „Elektroprivredi“, vredne 250 miliona evra. Žalba je kasnije usvojena. Ona je tada kazala i da se istraga u ovom slučaju privodi kraju, ističući da je preostalo još saslušanje okrivljenih, koji su strani državljani, a koji će biti saslušani putem međunarodne pravne pomoći.

Specijalno tužilaštvo je 2016. godine pokrenulo istragu protiv odgovornih iz kompanije „A2A“ i „Elektroprivrede Crne Gore“, koja je proširena i na izvršnog direktora kompanije zbog sumnje da su zloupotrebom službenog položaja u privrednom poslovanju pribavili imovinsku korist u iznosu od 4,3 miliona evra.

Tužilaštvo ih sumnjiči i da su pokušali da na isti način pribave još 2,2 miliona evra. Tužilaštvo sumnjiči šest osoba iz „Elektroprivrede“ da su oštetile to preduzeće za više miliona evra u korist italijanskih kompanija „A2A“, „A2A Reti eletrika“ i „Bain Milano“. Pored italijanskih državljana, Tužilaštvo za višemilionsku štetu sumnjiči i tri crnogorska državljanina iz EPCG – koordinatora i glavnog finansijskog direktora Slobodana Tanasijevića, rukovodioca Direkcije za finansije Venku Janjušević i rukovodioca Direkcije za računovodstvo i poreze Vojku Ćalasan.

 

Izvor: novosti.rs

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*