Agencije iz Srbije ponovo plaćaju otkazane aranžmane

Iako se mislilo da je otvaranje granica za ulazak u Grčku jedina prepreka da se dođe do mora, mnogim turistima bi i ovo letovanje moglo propasti zbog problema s grčkim turoperaterima, piše Politika.

Šta će se dogoditi s aranžmanima turista iz Srbije u kojima je posredovao grčko-ruski turoperater „Muzenidis travel”, koji ovih dana masovno otkazuje rezervacije turističkim agencijama širom Evrope?

Sve će, po svemu sudeći, zavisiti od toga da li jedan od najvećih turoperatera za Grčku ostaje u poslu ili pravni naslednici kompanije, čiji je vlasnik u aprilu preminuo od posledica virusa korona, nemaju kapacitet za to.

Vlasnici agencija iz Srbije, kojima je grčki „Muzenidis” bio jedan od najvažnijih partnera za tržište Grčke, kažu da je drugi scenario izvesniji jer kako drugačije objasniti činjenicu da neko otkazuje aranžmane putnicima koji su već praktično pred vratima hotela na destinaciji.

Turistička agencija „Barcino turs” oglasila se juče i obavestila putnike da će svi aranžmani uplaćeni preko ovog turoperatera biti realizovani jer je ponovo uplaćen novac direktno hotelima kako putnici ne bi bili oštećeni.

– Agencija s kojom smo godinama uspešno sarađivali iznenada je otkazala pojedine rezervacije hotelskog smeštaja u Grčkoj. Tvrdimo da nijedan naš putnik neće biti oštećen i da će realizovati sve svoje planove za letovanje koje je uplatio preko naše agencije. Mi smo iznova rezervisali smeštaj i ponovo uplatili sve dosadašnje rezervacije. Sav trošak snosi „Barcino turs”, a naši klijenti neće morati apsolutno ništa da doplate i neće imati nikakve dodatne troškove – navodi se u saopštenju ove agencije.

Kako je za „Politiku” izjavila Maja Mladenović, pi-ar ove turističke agencije, inostrani partner je u poslednjem trenutku otkazao sve rezervacije jer, prema njihovim saznanjima, kao veliki turoperater ima na to pravo čak i dan pre datuma kada aranžman počinje da se realizuje.

– Još u aprilu, kada je vlasnik ove agencije preminuo, prestali smo da preko njih prodajemo aranžmane, a sve postojeće smo ponovo platili direktno hotelima kako putnici ne bi imali problema. Tako će biti i u budućnosti, za sve ugovorene aranžmane, dakle, ukoliko se dogodi da i oni budu otkazani, agencija će snositi sve troškove za one koji žele da putuju – kaže Mladenovićeva.

Kako dodaje, njihova agencija je na vreme uplatila novac, ali je grčki partner jednostavno otkazao rezervacije ne samo našim agencijama nego i u drugim zemljama, pa i u Rusiji koja je njihov najveći kupac.

Na pitanje šta očekuju u budućnosti, da li je reč o samo formalno-pravnom problemu, kako se govorilo u javnosti, ili grčki turoperater izlazi iz posla, u ovoj agenciji kažu da ne veruju da će se saradnja nastaviti.

Većina domaćih agencija do sada je aranžmane u severnoj Grčkoj prodavala u saradnji s „Muzenidisom” i do ovog leta nije bilo problema. Svi se slažu da će to biti veliki problem ukoliko umesto jedne smene otkažu celu sezonu, a to je sve izvesnije.

U svim turističkim agencijama iz Srbije, regiona i Evrope koje sarađuju s grčkom agencijom „Muzenidis” rezervacije su otkazane.

Iz turističke inspekcije kažu da građani, prema zakonu, imaju pravo da im se novac vrati u roku od 15 dana, ukoliko ne žele zamensko putovanje. Ukoliko se to ne desi, građani treba da im se obrate, a turistička inspekcija pokrenuće prekršajni postupak i agenciji oduzeti licencu.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*